Emlékező

Varga Imre 1923 – 2019

December 9-én, 96 éves korában Budapesten elhunyt Varga Imre szobrászművész. Pátzay Pál és Mikus Sándor tanítványa több itthon és külföldön egyaránt elismert volt: a Kossuth-díjas érdemes művész megkapta például a Munkácsy Mihály-díjat, a Prima Primissima-díjat, tagja volt az Európai Akadémiának, francia, olasz, lengyel német és brit kitüntetések birtokosa volt; 2016-ban kiérdemelte a Nemzet Művésze kitüntető címet is.

Magyarországon és a világban több mint háromszáz köztéri alkotásával találkozhatunk. A Makóhoz – főleg néhai Dr. Tóth Ferenc múzeumigazgatóhoz – több szállal is kötődő alkotónak a József Attila Múzeumban 1983. április 29-én nyílt kiállítása, mely keretében 20 szobra volt megtekinthető. A kiállítást Dr. Trogmayer Ottó régész, megyei múzeumigazgató nyitotta meg.

„Az alkotások mögött társadalmilag ismert és tudott gondolatsorok húzódnak, melyek tárgyi megjelenése a szobor vagy dombormű vagy térplasztika. Az alkalmazott technika ezeknek a gondolatsoroknak a szolgálatában áll, a meghökkentő technikai bravúrok alázatosan alárendeltetnek a szellemi kompozíció egészének. Az attribútum nem új találmány […] Az azonban, hogy korszerű megfogalmazásban elsőként, szinte az egész hazai szobrászatot megújítva Varga Imre használja fel ezt az eszközt, ismételten arra figyelmeztet, hogy a művész alkotói szándéka minden esetben a gondolati háttérből indul el.”

– álltak a megnyitó gondolatokban.

A makói kiállítással a Csongrád Megyei Hírlap öt cikkben foglalkozott, és több fényképet is közölt; Polner Zoltán két alkotást emelt ki „Az örökkévalóság pillanatai” című írásában: ezek a Derkovits és a Professzor. Az értékes tárlatot Szekszárdon és Makón mutatták be. Hogy miért Makón, erre is Polner Zoltán adja meg a választ:

„Minden bizonnyal ismeri Varga Imre is Makó felszárnyaltató energiáit és gondolom, ismeri a város nyugalmat, derűt, csöndet árasztó szerénységét is.”

A két városban bemutatott tárlat válogatás volt Varga Imre munkásságából – a szobrokat a főváros, a művész és a művelődési minisztérium adta kölcsön. Rendhagyó volt, hogy két alkotást – a Professzort és a Derkovits Gyulát megformázó – a múzeum előtti téren helyeztek el, abban a korban nem kis meglepetést keltve. Ez azonban nem véletlen döntése volt a művésznek és Dr. Tóth Ferenc múzeumigazgatónak, hiszen a múzeum homlokzatát díszítő fa kompozíciót is Varga Imre készítette.

Az egyik újságcikk szerint

„Makó város büszke lehet, hogy a magyar köztéri szobrászatot megújító Kossuth-díjas művész több alkotását is őrizheti közterein.”

Ezek a Bartók Béla, az Espersit-ház udvarán álló József Attila mellszobor és a már említett fa kompozíció a múzeum homlokzatán. A következő cikkekben Varga Imre Makón látható alkotásait mutatjuk be.

Forgó Géza

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.