Kutatgató

Hősi emlékmű

Hely: Széchenyi tér
Anyaga: bronz, mészkő posztamensen
Alkotó: Pásztor János
Avatás: 1929
Magasság:
6 m
Szélesség: 3 m
Mélység: 3 m

Az első világháborúban elesetteknek állít emléket a Hősi emlékmű, amely a Belvárosban található, a Széchenyi téren. Háromalakos szoborkompozíció – gyermekét tartó anya, pásztor, valamint a főalak, aki védőn emeli kezét az elesett harcos és özvegy felé. A jobb oldali mellékalak a hazáért munkára és tettre mindig kész magyar embert ábrázolja. Csikós öltözetű, kezében fokost tart.

A szoborbizottság kérése volt, hogy a mellékalak fején levő kalapot a makóiak által hordottra cseréljék. A művész végül kalap nélkül mintázta meg a figurát.

A bal oldali mellékalak az anyaság szimbóluma, gyermekeivel a békét, a termékenységet, és az otthon nyugalmát jeleníti meg.

A talapzatra 48 tiszt, 62 tiszthelyettes és 727 katona nevét vésték fel.

Nikelszky Jenő, a város polgármestere 1923. április 18-án terjesztette elő az emlékmű tervét. A képviselő-testület hárommillió koronát szavazott meg a költségekre. A szükséges pénzösszeg hiányzó részét közadakozásból, jótékonysági előadásból fedezték. A szoborbizottság kiírta a pályázatot, amelyre Kisfaludi Strobl Zsigmond, Szentgyörgyi István és Pásztor János jelentkezett.

Az utóbbi művész nyújtotta be végül a nyertes pályaművet. Az összköltségre a város ezúttal nyolcszázmillió – addigra jócskán inflálódott – koronát szavazott meg. A makói szoborbizottság 1927. február 26-án kötött szerződést Pásztor Jánossal.

1926 szeptemberében művész zsűri tizenegymillió koronáért véleményezte a szoborpályázatokat. Pásztor János tervét akkor a második helyre tették.

1926. szeptember 13-án a képviselő-testület vita nélkül és egyhangúlag Pásztor Jánost támogatta.

A szobor lassan készült, problémák adódtak a vésnöki munkával, szállításkor sérülések keletkeztek. A műalkotás végül 1929. augusztus 6-án érkezett meg a városba. Szeptember 29-én avatták föl, az eseményen részt vett Petrovics György országgyűlési képviselő, valamint Magyarország kormányzója, Horthy Miklós.

A Hősi emlékmű az I. világháború megemlékezéseinek fő helyszíne. A szobrot Makó Város Önkormányzata 2017-ben restauráltatta.

Vizi Dávid Máté


Forrás
Makói Kincsestár 4. Makó szobrai – Szirbik Miklós Egyesület 52-55 p.

Képek forrása
köztérkép.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.