Emlékező

„Legyen békesség a világban…” – Draskóczy Edére emlékezünk

Dr. Draskóczy Ede a délvidéki Óbecsén született 1921. december 7-én. Édesapja dr. Draskóczy Ede (1891-1945) ügyvéd és lapszerkesztő volt, édesanyja Székely Mária. A helyi gimnáziumba járt és osztálytársaival magyar nyelvű lapot szerkesztettek és sokszorosítottak, amelyet kerékpáron hordtak szét a város magyar anyanyelvű lakosságának. A Szerb-Horvát-Szlovén királyságban azonban ezt nem tűrték, ezért büntetésül őt és két társát kicsapták a gimnáziumból. Később ezt tartotta élete egyik legrosszabb emlékű eseményének. Az édesapját is megbüntették 15 napi elzárással és pénzbírsággal. Tanulmányait az újvidéki gimnáziumban folytathatta.

A sikeres érettségit követően felvételt nyert a belgrádi egyetem jogi karára 1940-ben, de már nem ott szerezte meg a doktori címet, mert a Délvidék visszafoglalását követően Budapestre utazott. A fővárosban fejezte be az egyetemet és vette át doktori oklevelét 1944-ben.

A II. világháború azonban hamarosan elérte Budapestet, ahol az ostrom alatt csak nagy nehézségek között tudtak életben maradni. Nagynénjénél lakott, de az otthonukat bombatalálat döntötte össze – a romok édesapját és nagynénjét maguk alá temették. A főváros ostromát édesanyja és testvéréi élték túl.

A törmelékek alatt csak egy bödön zsírt sikerült találni és a pincében a télre felhalmozott szén egy részét, ez biztosította életüket. Szénért vettek élelmet.

1945-ben a makói rokonokhoz költöztek, munkát a Csanád Megyei Földbirtok-rendező Tanács jegyzőjeként kapott. Sikeres bírói-ügyvédi vizsgáját 1948-ban tette le. A Szegedi Ügyvédi Kamara területén 1951-ben 12 ügyvédi munkaközösség jött létre, s

Dr. Draskóczy Ede a Makó 1. számú munkaközösség alapító tagja lett 1953 márciusában.

Olyan neves szakemberekkel dolgozott együtt és tanult tőlük, mint dr. Sonkovics Mihály, dr. Ladányi György, dr. Singer Mór, dr. Kapus István, dr. Csanádi Jenő és dr. Mécs László. 1966-tól a Makói Városi Ügyvédi Munkaközösség vezetője volt. Makón 1956-ban megalakult a 2. számú ügyvédi munkaközösség is, de 1969-ben összevonták a két makói munkaközösséget.

A Szegedi Ügyvédi Kamara vezetőségében is helyet kapott: 1959. február 7-től 1970. október 31-ig elnökhelyettes, majd elnökségi tag. Volt jogász szövetségi titkár is.

Az elismert ügyvéd 1963 és 1985 között tanácstagként részt vett a városi tanács munkájában.  Fontos helyet foglalt el életében a makói Múzeumi Baráti Kör az 1960-as évek közepétől az 1970-es évek elejéig. „Bontakozó évek”-nek nevezte, mert akkoriban kerestek kiutat – a lehetőségek határáig – a „nyomasztó időkből”. A baráti körnek a múzeum adott otthont és dr. Tóth Ferenc igazgató volt a házigazdája. Az ott felmerülő gondolatok közül a megvalósíthatót tanácstagként is tudta képviselni, nem egy alkalommal előterjeszteni.

Régi családi hagyományom folytán szívesen foglalkoztam a Maros problémakörével: vizével, üdülő jellegűvé tételével, városi fürdővel, idegenforgalommal” – emlékezett vissza.

Nagy szerepe volt abban, hogy a városi tanács a strandfürdőig vezető utat leburkoltatta. Ezt követően indult meg az üdülőtelep kiépítése, ahol elsők között a gépgyár épített üdülőházat.

1990-ben dr. Sánta Sándor polgármester felkérte, hogy vállalja el a város ügyvédi feladatait. Sikeres életpályáját Makó Város Díszpolgára címmel ismerték el 2005-ben. 2016-ban pedig a miniszterelnök emléklapját vehette át 95 éves korában.

A család evangélikus vallását haláláig követte, a presbitérium jegyzője és jogi tanácsadója volt.

Házasságot dr. Eszes Ilma Imáta (1927–2019) szemész főorvossal kötött. Hatvan évet éltek le együtt és két gyermeket neveltek fel. Dr. Draskóczy Ede 2019. júniusában hunyt el 98 éves korában, röviddel felesége halálát követően.

Mi a hosszú élet titka?” – kérdezték tőle. A válasza ez volt: „A hosszú élet titka az a feleségem érdeme.

Forgó Géza

6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.