Egyéb

I. világháború hősi halottai – Császári és Királyi Szegedi 4. Huszárezred (református)

A makói Szirbik Miklós Egyesület gondozásában, Makó Város Önkormányzata és Szatinszky Andrea támogatásával december elején jelenik meg a makói emléktáblákat bemutató kiadvány. A könyv ötlete egyesületünk egykori tagjától, Mendei Árpádtól származott, és a legtöbb fényképet is ő készítette hozzá. A szöveget Forgó Géza, egyesületünk elnöke írta.
A megjelenésig blogunkon részleteket teszünk közzé a kötetből.

Hely: Belvárosi református templom, Kálvin u.
Avatás: 1938. március 20.
Avatta: Janky Kocsárd ezredes
Állíttatta: Cs. és Kir Szegedi 4. Huszárezred
Készítette: ismeretlen
Anyaga: fehér márvány
Méret: 77 cm x 60 cm

A Császári és Királyi Szegedi 4. Huszárezred hősi halottaira emlékező ezrednap ünnepi istentisztelettel kezdődött, majd a lepellel leborított emléktáblánál a református énekkar dalolt.

Az avatóbeszédet Janky Kocsárd ezredes, egykori parancsnok mondta a mintegy 350 volt huszár és számtalan helyi érdeklődő előtt.

A szónok a szebb jövőben reménykedett, majd tisztelettel szólt a hősi halott bajtársakról. Szirbik Sándor elnöklelkész megfogadta, hogy nem csak az emléktáblát fogják ápolni, de azt a szellemet is megőrzik a hívek között, amit a tábla megörökít. A „Hiszekegy” elhangzása után katonás rendben átvonultak a katolikus templomhoz, ahol mise után megkoszorúzták az 1935-ben elhelyezett táblát, majd a hősök szobránál rótták le kegyeletüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.