Keresgélő,  Kutatgató

Az I. világháború hősi halottai – Császári és Királyi Szegedi 4. Huszárezred (római katolikus)

A makói Szirbik Miklós Egyesület gondozásában, Makó Város Önkormányzata és Szatinszky Andrea támogatásával december elején jelenik meg a makói emléktáblákat bemutató kiadvány. A könyv ötlete egyesületünk egykori tagjától, Mendei Árpádtól származott, és a legtöbb fényképet is ő készítette hozzá. A szöveget Forgó Géza, egyesületünk elnöke írta.
A megjelenésig blogunkon részleteket teszünk közzé a kötetből.

Hely: Szent István Király Plébánia-templom, Szent István tér 22.
Avatás: 1935. augusztus 25.
Avatta: Janky Kocsárd ezredes
Állíttatta: Cs. és Kir. Szegedi 4. Huszárezred
Készítette: ismeretlen
Anyaga: fehér márvány
Méret: 81 cm x 58 cm

Az első világháború frontjait megjárt és túlélt 4-es huszárok – makóiak és vidékiek – az ipartestületnél találkoztak, ahol Issekutz Béla főszolgabíró, az ünnepség szervezője fogadta őket.

Volt közöttük olyan, aki 220 km-t kerékpározott, hogy itt lehessen Makón.

A 4-es huszárokból „ezredet” formáltak, annak élére Janky Kocsárd, volt ezredparancsnok állt. A századok élére pedig a régi századparancsnokok. Az ipartestülettől így vonultak át a katolikus templomhoz. 11 órakor ünnepi szentmise volt az elesett hősök tiszteletére. Szerepelt a Szárnyaskerék Dalárda is hazafias és vallásos énekekkel. A templom megtelt az egykori frontharcosokkal, rokkantakkal és vitézekkel, a városi és megyei előkelőségekkel.

A mise után Janky Kocsárd leplezte le az emléktáblát, amelyet a „hazafias érzés jelképének” nevezett.

Dr. Csepregi Imre apátplébános reményét fejezte ki, hogy a tábla előtt még fognak tisztelegni az északi, a déli, a keleti és a nyugati magyar részek új huszárjai. Koszorút helyezett el dr. Ring Béla alispán a vármegye, Bencze József a vitézek, Sopsich István a rokkantak, Gyenge Miklós a frontharcosok nevében. Végül Pálffi István tiszthelyettes az altisztek és huszárok nevében köszöntötte a volt elöljárókat. A 4-es huszárok nevében Tömössy Kröl Ferdinánd, az ezred legrégebbi parancsnoka a hősök szobrát is megkoszorúzta. Délben bankett volt az ipartestületnél, ahol Pallavicini Alfonz ny. huszárszázados pohárköszöntője hangzott el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.