Fényképező,  Kutatgató

Épített környezetünk – Rendőrségi- és csendőrségi palota

Kedves Olvasóink! A múlt héten a régi vasútállomást elevenítettük föl bejegyzésünkben korabeli képekkel. Ezen a héten ismét a belvárosba kalauzoljuk az érdeklődőket. Tartsanak velünk!

Állami beruházásként egyszerre létesült a rendőrségi és csendőrségi palota, melyekhez a városi képviselő-testület a Teleki és Szép utca sarkán csupán 1700 négyszögöles területet tudott biztosítani.

Mindkét palotát Halasy Géza fővárosi építész tervezte, kivitelezésüket Tóth Imre és Littke Kázmér budapesti vállalkozó végezte.

A rendőrségi palota építőművészeti szemszögből visszafogottabb, a csendőrségi laktanya pompázatosabb, dinamikusabb, egyenesen elkápráztató. A rendőrségi palotán a kapuzat mozgalmassága kapott hangsúlyt, és fölötte a kőbábos mellvédű erkély, amelyet a manzárd tető tesz még nyomatékosabbá. A csendőrségi palotánál sajnálatos, hogy megfelelő nagyságú terület nem állt rendelkezésre, ezért ez a rendkívül gondosan megalkotott épület művészi szépsége nem érvényesül. Az udvari főépületet a rendőrségi palota takarja el, a Szép utcai homlokzat neobarokk pompája és dinamikája a szűk utcában nem érvényesül.

Az épület hamarosan megújul, a helyi lokálpatrióták és turisták legnagyobb örömére.

Vizi Dávid Máté


http://senior-online-dating-site.zonat.es Szöveg
dr. Tóth Ferenc †

Képek forrása
Halász Tamás (Makó Anno)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.