Fényképező,  Kutatgató

Épített környezetünk – Pénzügyi palota

Kedves Olvasóink! Előző blogbejegyzésünkben a Bérpalotát mutattuk be.  Ezen a héten a Pénzügyi palotát ismerhetjük meg közelebbről. Az épület az elmúlt időszakban a könyvtárnak adott ideiglenesen otthont. A pezsgő élet hamarosan eltűnik az épületből, ugyanis május 14-én adják át az új József Attila Városi Könyvtárat, amely Makovecz Imre tervei alapján a város legújabb építészeti ékköve lesz. A Pénzügyi palotában működik a Sportmúzeum, továbbá sport- és civil szervezeteknek ad még otthont.

Csanád megye önálló pénzügyigazgatósága 1895. augusztus 1-jén kezdte meg működését. Hatáskörébe négy adóhivatal tartozott: a makói, a battonyai, a mezőkovácsházi és az eleki. Hivatali helyiségeit átmenetileg a Kossuth utca 2. sz. alatti emeletes házban helyezték el.

A pénzügyigazgatóság palotáját a minisztérium megbízásból Cobel Lajos budapesti műépítész tervezte. A jó arányú, kellemes tömeghatású épület 1898-ban készült el. Tetszetőssé tette a főhomlokzat középső kiugró falfelületének, a középrizalitnak emeleti díszes kiképzése, amelyet az oromzaton attika zárt le. A két szélső rizalit sarkai armírozottak. A keramittéglával burkolt homlokzat ablakainak íves záródásait keramittéglával falazott kerettel, zárókővel ellátva alakították ki.

A kétszintes épület a trianoni békeszerződés után – Csanád megyét érintő szanálási műveletek lebonyolítására – szűknek bizonyult, ezért a pénzügyi kormány 1924-ben második emelet ráépítésével bővítette. Az utólag készült szint sima vakolású, a koronázópárkány a rizalitoknál fogazott. Az ablakokat sima vakolatkeret övezi, a sarokrizalitoknál hármas ablakokat alkalmaztak.

A pénzügy-igazgatóság 1950-ben, a tanácsi közigazgatási rendszer életbelépésével megszűnt. Az épületben 1951-től 1995-ig az iparitanuló-iskola diákotthona működött.

Páger Antal színművész diákéveiben a pénzügyigazgatósághoz tartozó különálló épület szolgálati lakásában lakott, ugyanis édesapja hosszabb ideig a hivatal hivatalsegéde volt. Alig múlt tízéves – idézte föl egyik makói előadásában –, amikor a palota udvarában, mint huszárkapitány egyedül egy egész kis operettet eljátszott.

Vizi Dávid Máté


Szöveg
dr. Tóth Ferenc †

Képek forrása
Halász Tamás (Makó Anno)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.