Hogyan tudja megszólítani a fiatalokat egy helytörténettel foglalkozó civil szervezet?

A Szirbik Miklós Egyesület megalapításakor az egyik legfontosabb megfogalmazott cél az volt, hogy a helytörténeti témájú tevékenységünkkel a fiatalabb generációkat is elérjük. Ehhez az egyik legfontosabb platform az internet. Az egyesületünk egy általános információkat tartalmazó weboldal mellett egy rendszeresen frissülő Facebook oldalt is működtet már közel három éve.

Két évvel ezelőtt mutatta be egyesületünk a Makó Anno Guide elnevezésű mobiltelefonra letölthető applikációt. A városba látogató turisták egy okostelefon segítségével megismerkedhetnek Makó rövid történetével, a leghíresebb makóiakkal és a település legnevesebb épületeivel, valamint egy térkép segítségével fel is kereshetik azokat.

2017 áprilisában indult útjára a MarosKult blog. Az oldal szerkesztőbizottsága akkor így fogalmazta meg céljait:

Felületünk egyaránt nyújt lehetőséget tagjaink friss kutatási eredményeinek rövid esszé formájában történő közzétételére, helytörténeti szempontból érdekes tárgyak, a hozzájuk kapcsolódó emlékek bemutatására, vagy az Egyesület által szervezett vagy látogatott programokon tapasztalt élmények megosztására.

Azóta számtalan írás jelent meg, és a több mint 20 ezer látogató azt jelzi, hogy van érdeklődés a helytörténeti témák iránt.

Az egyesület egyik legfrissebb projektje a MarosKult blog párja, az ugyanazon név alatt működő vlog (videó blog). Az első évadban tíz rövid légi felvételt láthatnak az érdeklődők egyesületünk Facebook oldalán és Youtube csatornáján. A nevezetes épületekről készült felvételek alatt a legfontosabb információk hallhatók. A vágás, a hang és a szöveg mind makói fiatalok munkája.
2019. februárja óta rendelkezünk Instagram fiókkal is, ahol képeket, érdekességeket és legújabb bejegyzéseinket is megosztjuk.

Az internet világa mellett a Szirbik Miklós Egyesület keresi a kapcsolatot az oktatási intézményekkel is. Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából fiataloknak hirdettünk pályázatot. Március 15. és október 23. alkalmából helytörténeti sétákat szerveztünk általános iskolásoknak, hogy az iskolai tananyag mellett a helyi eseményeket is megismerjék.

Az egyesület a jövőben is folytatni szeretné a fiatalok megszólítását a helytörténet témakörében. Bízunk benne, hogy ötleteinkkel, tevékenységünkkel egyre több makói figyelmét érdemeljük ki.

Weboldalunk>>>
Facebook oldalunk>>>
MarosKult blog>>>
Youtube csatornánk>>>
Instagram>>>

Zeitler Ádám

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.