A makói labdarúgás rövid története II. rész

A makói labdarúgás történetének első részét itt olvashatja el.

see url A Városi Tanács VB-je 1954-ben foglalkozott először a sportélettel. Ekkor megállapították, hogy már korábban is foglalkozni kellett volna ezzel a témával, illetve az iratokból kiderül: a vezetés szerint a sportélet nem kielégítő. Évek teltek el, mire lépésre szánták el magukat a tanácsvezetők.

Felismerték, hogy összevonásokra van szükség, hiszen a támogatások hatása így jobban fog érvényesülni. A próbálkozások azonban erőtlenek voltak. Három klub fúziójából létrejött a Makói MÁV-MAK, amely megkapta a Maros-parti pályát és a József Attila utcai sportházat is. A Spartacus SE azonban kivált a fúzióból, amelynek támogatását a MÁV vállalta fel, így 1958-tól ismét volt Makón Vasutas SE.

Az 1960-as évekre végbe ment az öntisztulás folyamata: a korábban felsorolt időszakos, munkahelyekhez kötődő egyesületek megszűntek, megmaradtak az elviekben utánpótlást biztosító iskolai sportkörök, illetve három, viszonylagos anyagi biztonságban működő sportklub. A Vasas, a Vasutas és a Spartacus folyamatosan szüntette meg szakosztályait. Az ötvenes évek elején még 15 szakosztályt működtető Vasasnál a 60-as évekre már csak 5 szakosztály maradt. Ugyanakkor folyamatosan nőtt a sportköri tagok száma, a kétezres határt 1962-ben lépték át. A Vasas labdarúgói továbbra is eredményesek voltak, az NB III-ban szerepeltek.

Az egyesület a hatvanas évek közepén új szponzort talált, így változott a név is: Makói Termelőszövetkezeti Vasas SE (MTVSE). Ezt a nevet használták egészen 1974-ig. 1969-ben felmérés készült a járás labdarúgóiról: az MTVSE csapatában 21 serdülő, 42 ifjúsági és 52 felnőtt játékos szerepelt. A járásban összesen 28 serdülő, 139 ifjúsági és 459 felnőtt játékos szerepelt. (Összesen: 626 fő.)

Abban az időszakban, amikor az MTVSE egy szezont a megyei másodosztályban játszott, a Spartacus csapata vált az elsőszámúvá a városban. A Vasas azonban gyorsan visszakerült a megyei első osztályba, így 1970-ben újra városi rangadót rendeztek Makón. Az 1000 néző előtt játszott májusi mérkőzésen a Vasas győzött 2-1-re, Szentgyörgyi mellett Újvári volt eredményes tizenegyesből. A Spartacus gólját Tóth II szerezte.

go to site A hetvenes évek közepére nyilvánvalóvá vált, hogy az egyesületek egymás elől szívják el a levegőt, így nem várathatott sokat az összevonás. Ez végül a következő évben meg is történt, és 1974-től Makói Spartacus Vasas Sportegyesület lett a klub neve. A hivatalos egyesülésre augusztus 14-én került sor. Az alakuló ülésen részt vett Bartha László, a városi tanács pártbizottságának titkára, Bakos Zoltán tanácselnök helyettes és Őszi József, a megyei TSH elnökhelyettese. Az egyesülés révén egyetlen sportág sem maradt árván, 13 szakosztály jött létre. 19 fős elnökséget választottak.

Az összevont klub labdarúgó csapata a hetvenes és nyolcvanas években a megyei első osztályban és az NB III-ban szerepelt. A feljutás az 1983/1984-es idényben sikerült. Az NB III-ban is szépen tartották magukat a makói fiúk, különösen hazai pályán voltak erősek.

1987-ben méltón akart ünnepelni az MSVSE, a Makói Atlétikai Klub 75 éves alakulására kívántak emlékezni. Sajnos az ünnepségeket beárnyékolta a labdarúgó-csapat búcsúzása az NB III-tól. Természetesen a 75 éves évforduló méltó megünneplése nem maradt el, a szervezése már augusztusban megkezdődött, az ünnepségre októberben került sor. Az elmúlt 75 esztendő bővelkedett sikerekben és kudarcokban. Sajnos az alapítók közül már senki sem élt, így az utódokra hárult az a feladat, hogy ezt a szép jubileumot megünnepeljék. Makóra érkezett: Havasi Mihály, a Ferencváros technikai vezetője és videón mutatta be a patinás klub múltját. Elkísérte őt az FTC nagyhírű labdarúgó-csapata és barátságos mérkőzést játszottak a makói focistákkal. Ezenkívül a Makói Klubházban fényképkiállítást rendeztek. Ekkor a klubot Vízi István vezette, az ügyvezető elnök Kiss Sándor volt.

A rendszerváltás végül átalakulást hozott Makó labdarúgó sportjában is. A szakosztály kivált az MSVSE-ből, és önálló klubként, Makói Futball Club néven kezdett el működni. Az eddigi piros-kék mez helyett ezentúl zöld-sárga színekben játszott majd a csapat. Az edző Kolozsvári János volt.

Az átalakulás után nem sokkal, az 1990/1991-es megyei első osztályú bajnokságot megnyerve, az NB III-ba jutott a csapat. 1992/1993-ban a gyengébb őszi eredmény után tavasszal sikerült javítania a makói gárdának, a sorozatos győzelmek eredménye volt a negyedik hely, amelyet a következő szezonban (1993/1994) megismételtek. Az ezredfordulóig még két harmadik, egy kilencedik és egy tizenegyedik hely jött össze.

Az ezredforduló után megkezdődött a magyar bajnokság osztályainak átszervezése. A 2000/2001-es szezonban az NB III Alföld B csoportban nyolccsapatos bajnokságot szerveztek. Ez akkor a negyedosztálynak számított. A 14 mérkőzésből a makói gárda 10-et megnyert, és ezzel első helyen végzett. A bajnokság megnyerésével az NB II Keleti csoportjába kerültek, vagyis a harmadosztályba léptek előre.

Külön ki kell térnünk az 1999-ben megalakított Maros-menti Utánpótlás Futball Clubra, amely azzal a feladattal jött létre, hogy összefogja a városkörnyéki községek labdarúgó utánpótlásainak edzéseit és versenyeztetését. A támogatásoknak és tagdíjaknak köszönhetően ekkor 140-160 gyerek sportolt rendszeresen az egyesületen belül.

2003/2004-ben a csapat megnyerte a harmadosztályt, és az NB I/B-be jutott, ahol már profi csapatok voltak az ellenfelek. Az egyesület a másodosztályban szerepelt a 2011/2012-es szezon végéig.

A makói labdarúgás legnagyobb sikerei ehhez az időszakhoz kötődnek. Többször a legjobb 16 között szerepeltek a Magyar Kupában. A 2008/2009-es szezonban bronzérmet szereztek az NB II-ben, szintén ebben az évben hazai pályán győzték le 2-1-re a Ferencváros csapatát. Ebben a közel egy évtizedben olyan csapatok távoztak vereséggel Makóról, mint a Kecskemét, a Diósgyőr, a Szolnok, vagy a Magyar Kupában a Győri ETO.

2012-ben gazdasági okok miatt a harmadosztályba kényszerült a Makó FC, ahol jelenleg is az NB III-ban szerepel.

Zeitler Ádám


Forrás

Makói Múzeum Füzetei 116, Zeitler Ádám: A makói labdarúgás története, Makó, 2015.

Képek forrása

makosportja.hu

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.