Kutatgató

Hagymaszobor

Szegedi utca

bronz

Sütő Ferenc

2000

A belvárosban található alkotást nevezhetjük Makó egyik jelképének is. Makó Város Önkormányzata 1997 őszén írt ki pályázatot köztéri szobor elkészítésére „Hagyma és ember” címmel. Az 1:5 léptékű maketteket 1998. február 10-ig kellett benyújtani. A pályázatra 19 művész 22 pályázatot adott be. Eredetileg főtéri szökőkút mellé helyezték volna az alkotást. Később a városvezetés úgy döntött, hogy a szobrot a Bartók iskolával szemben helyezik el, a főút mellett.

A pályázati kiírás szerint a hely szellemét megtestesítő köztéri jelet kellett terveznie a művészeknek. Érkeztek mitikus ábrázolások is. Voltak a témától teljesen idegen, környezetébe nem illő, vagy a hagyma szellemiségétől idegen tervek. Végül a Képző- és Iparművészeti Lektorátus Sütő Ferenc pécsi szobrász pályamunkáját találta a legjobbnak.

A Lektorátus részletesen jellemezte Sütő Ferenc munkáját:

A szobor a makói hagymák formarendjéből indul ki, a hagymaleveleket nyitja meg és erősíti fel virtuális, organikus és ornamentális formálással, plasztikai élményt adva. A két erőteljes hagymaforma sarjadó, feltörő fiatal hagymahajtásokat fog közre. Az ég felé nyúló vertikális forma ad lehetőséget arra, hogy a hajtás az alapzatra árnyékot vetve, napóraként működjön. A terv a hagyma invenciózus megjelenítése, a pályázó szépen bontja fel a hagymát: a hagymára is utal, de nonfiguratív formává is tud nőni, olyan ponton állt meg a stílusban, ami érzékletes. Szép a ritmus, jók az arányok, az asszociációs tartomány gazdag; szoborrá, plasztikává vált a motívum. A napóra funkció értékes, a kompozíciót gazdagító ötlet.

A szobor öntését Galambos Sándor, a kőmunkát a komlói Südgránit Kőfeldolgozó Kft. végezte. Az elkészült alkotást 2000. május 5-én, a városnapon avatták fel. Az eseményen jelen volt Hans Beck, a Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseletének igazgatója.  Avatóbeszédében Makó városát szellemi központnak nevezte, amelynek szerepet kell vállalnia a nemzetállamok határon túlnyúló együttműködésében. Buzás Péter polgármester köszöntőjében így fogalmazott:

A hagyma fővárosában eddig nem utalt jelentős alkotás a város és környéke létét meghatározó termékre.

A szobor talapzatán táblát helyeztek el, a következő szöveggel: “Készült a makói polgárok akaratából és abban a reményben, hogy a makói hagyma van, volt, lesz.”

A makói szobrokról, plasztikákról és muráliákról bővebben is olvashat a Szirbik Miklós Egyesület hamarosan megjelenő kiadványában!

Zeitler Ádám


Forrás

http://mako.hu/files/bizottsagi/penzugy/20080521/10.pdf (Utolsó letöltés: 2018. 01. 13.)

http://mako.hu/files/bizottsagi/penzugy/20080521/10.pdf (Utolsó letöltés: 2018. 01. 13.)

Szabad Föld. 2000. 05. 23. Enyedi Zoltán: Hagymaszobor-avató.

Képek

indafotó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.