Kutatgató

Fátyol Misi cigányprímás-szobor

FÁTYOL MISI CIGÁNYPRÍMÁS SZOBRA

bronz, mészkő talapzaton

Kis Jenő Ferenc

Makó, Széchenyi tér

a Korona Szálló épületének délkeleti sarkánál

2009.

A szoborállítás elsősorban Bozsogi Attila, az egykori zenésztárs ötletként fogant meg – a kezdeményezés azután követőkre talált; 2008 tavaszára már több mint 600 aláírás gyűlt össze ennek szorgalmazására. Júniusban a város önkormányzata nyílt, jeligés, országos pályázatot írt ki Fátyol Mihály makói cigányprímás születésének 100. évfordulójára, 2009-re felállításra kerülő szobor tervezésére és megvalósítására. Realisztikus formában megmintázott, egyalakos, jellemző installációs elemekkel kiegészített bronz kompozíció létrehozását várták a pályázóktól, szeptember 1-re kijelölt határidővel.

A beérkezett tíz pályamű közül az önkormányzat képviselőiből, a szakemberekből és az egykori prímás családtagjaiból álló bíráló bizottság egybehangzóan az Ars longa, vita brevis (A művészet örök, az élet rövid) jeligéjű tervet – a makói Kis Jenő Ferenc munkáját – tartották kivitelezésre legalkalmasabbnak.

(A második helyezett egyébként Széri-Varga Géza, a harmadik pedig Návay Sándor lett.)

Az alkotó egy nagyon jellemző ifjúkori fotó alapján készítette el a szobrot, amelyből sugárzott a szakmai alázat – s ez a vonás, ez a mozdulat lett megörökítve a művén is. Az 5:4-es léptékű, 190 cm magas bronz alkotáson a pályája elején járó, fiatal zenész arca és alakja látható, amint hangszerét a kezében tartva, fejét kissé balra fordítva, elgondolkodva maga elé néz. Mintha a zenélés előtti, vagy épp a befejezett hegedűjáték utáni csend perceit őrizné ez a finom eleganciájú plasztika.

Az öltönyt és csokornyakkendőt viselő Fátyol Misi szobra fagyálló süttői mészkőből készült, oldalain szakított formálású, lépcsős kiképzésű, 40x220x150 cm-es talapzaton áll, mellette bronz és vörösrézlemez anyagú, 105 cm magas, 50 cm átmérőjű Thonet-szék látható. A talapzaton elöl vésett felirat: FÁTYOL MISI / CIGÁNYPRÍMÁS 2009.

A bronz szobron játszó fények élettel telítik, emberközelbe hozzák, elevenné, kifejezővé teszik a zenész megidézését. Komoly, átszellemült arcvonásokkal megformált, karakteres a portré. A szobrászi, plasztikai megfogalmazás szakszerűsége és hitelessége emeli ki a művet általános szakmai értékeivel a zsánerszerűségből… és avatja művészi kvalitású emlékszoborrá.
(idézet a Képző- és Iparművészeti Lektorátus 2009 évi Szakvéleményéből)

A szobor agyagmodelljét 2009 márciusában tekintette meg a szakmai zsűri; a kisebb módosításokkal megkomponált mű végül is július 14-én (egy nappal a kijelölt határidő előtt) foglalta el végleges helyét.

Az ünnepélyes szoboravatóra egy hónappal később, 2009. augusztus 19-én került sor, melynek során a régi zenésztárs, Bozsogi Attila, a prímást ugyancsak személyesen ismerő Dr. Keczer Tamás nyugalmazott oktatási szakember, valamint Csikota József karnagy-igazgató idézték fel a legendás muzsikus alakját.

Jóllehet, a makói közönség már csak az idősödő, szemüveges és pocakos előadóművészt ismerhette, aki 1945 és 1979 között szórakoztatta a Korona vendégeit, de a város lakói örömmel fogadták ezt a kompozíciót, amely már közel egy évtizede meghatározza a szálló épülete melletti térrész látképét. A kávéházi hangulatot idéző beállítás ideális helyszínt és hátteret teremt például az ifjú párok fotózásához is.

A makói szobrokról, plasztikákról és muráliákról bővebben is olvashat a Szirbik Miklós Egyesület hamarosan megjelenő kiadványában!

Oláh Nóra


Képek forrása

Kis Jenő Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.