Kutatgató

Megriadt nő

Helye: Széchenyi tér

Anyaga: bronz

Tervezte: Nagy Gyula

Bronzba öntette: Gajdos Dezső

Átadás éve: 1988

Felirata: Városának ajándékozta Gajdos Dezső, 1988, másik: Nagy Gy, 1930

Nagy Gyula szobrászművész egyik legkedveltebb szobra 1988 óta díszíti főterünket.

A Megriadt nő, vagy ahogyan sokan mások nevezik, a Makói Vénusz a város főterén található, a belvárosban.

A váll és a csípő ellentétes irányú mozgású, a kontraposzt helyzet finom összhatással jelenik meg. A műalkotást 1988-ban öntette bronzba Gajdos Dezső, a szobor nagy rajongója, kőfaragó mester, Makó díszpolgára. A meztelen női alak henger formájú kőtalapzaton áll.

A „Megriadt nő” eredetileg egy békától ijedt meg, de már az 1988-as szoborátadásnál sem volt a műalkotás része. Más visszaemlékezés szerint a béka is ki lett öntetve, de a szobor elhelyezésétől a szobor átadásáig ellopták.

A 2006-os térrekonstrukció során felmerült a szobor áthelyezésének lehetősége, de a lektorátus végül az eredeti hely megtartására szavazott.

Jól emlékszem, gyermekkorom óta mindig azon tűnődtem, hogy ez a szobor miért pont a város főterén áll. Az 1988-as szoborátadáskor biztosan fontos szempont volt az, hogy egy művészeti szempontból szép és mutatós szobor a város főterén jól nézne ki. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a 90-es években a Megriadt nő szobor környéke fásítva volt, sokkal zöldebb környezetben volt elhelyezve. Teltek-múltak az idők, s a város képe is megváltozott: a Megriadt nő leginkább a 43-as főút nagy kamionforgalmától ijedhetett volna talán meg…
Azóta megépült az M43-as autópálya, a város is “fellélegezhetett”. Azóta sem tudjuk, a Megriadt nő végül mitől ijedt meg. De talán nem is ez a legfontosabb a szobor kapcsán. Véleményem szerint egyike Makó szobrainak, ami új helyet érdemelne. A Petőfi-parkban sétálva az a gondolat is felmerült bennem, hogy milyen jól mutatna a kis tó környékén. A szobrunk talán még meg is ijedhetne ott egy valódi békától, esetleg a természet közelségének “veszélyeitől”. A Nagy Gyula szobrászművész által tervezett, majd Gajdos Dezső által megvalósíttatott alkotás biztosan jó helyen van? Bár elégedetlenek mindig voltak, mindig lesznek….

Vizi Dávid Máté


Forrás

MNL CSML Makói Levéltára gyűjtemények

Makói Szó – 1988. december 7 p.

Gajdos Dezsőné szóbeli közlése alapján

Képek

kozterkep.hu

Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.