Keresgélő

Bartók Béla szobra Makón

Május 29. a szobrászat napja. Ez alkalomból a makóiak által ismert, az átutazók, turisták által megcsodált/megcsodálható Bartók Béla szobrot mutatjuk be.

 

1981 – Varga Imre
Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Bartók tagintézménye előtt

Anyaga: mészkő
207 cm magas, ötnegyedes szobor
Magasság: 2m
Szélesség: 70 cm
Mélység: 40 cm

A 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője 1929. április 5-én a Vármegyeháza dísztermében tartott koncertet a makói közönségnek. Bartók Béla gyermekkorában szeretett volna egy zöldséggel megrakott kocsival ellátogatni a Maros-parti városba, de szülei nem engedték: „lám, most a gyermekkori vágy beteljesült” – mondta hallgatóinak Bartók.

Bartók Béla a Makóhoz közeli Nagyszentmiklóson (ma Románia) született 1881-ben. A makói Szegedi Utcai Állami általános iskola 1961-ben felvette Bartók Béla nevét, ezzel tisztelegve a zeneszerző emléke előtt. 1975-ben már volt javaslat arra, hogy az iskola előtti teret rendbe hozzák, és egy Bartók Béla szobrot állítanak fel. Ekkor a terv egy mellszobor felállítása volt, amelynek a főtámogatója a zeneiskola igazgatója volt. Kezdeményezése végül nem valósult meg.

Az 1970-es évek végén ismét felmerült a gondolat egy Bartók-szobor felállítására. Gilinger Katalin, magyar-rajz szakos tanár, aki később az intézmény igazgatója is lett, egy ifjúsági fórumon vetette föl a szobor ötletét. A városvezetés az ügy mellé állt és pályázatot hirdetett meg. A szobor elkészítését végül Varga Imre, Kossuth-díjas magyar szobrászművész kezdhette meg. A műalkotást Bartók Béla századik születési évfordulóján, 1981-ben tervezték felavatni. Az ötnegyedes bronz szobor Bartók alakját emberközelinek, légiesnek és könnyednek mutatja; a zeneszerző éles tekintete a messzeségbe néz.

A szobor harmadpéldány – az első Budapesten, a Csalán utcában (Bartók Béla Emlékház), a második és a negyedik Párizsban és Londonban van. Egy monumentális bronzszobor esetében azonban ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen az agyagban megmintázott, majd gipszbe öntött eredetinek a másolatairól van szó, amelyeket a művész maga cizellál.

Bartók Béla szobra a Bartók Emlékház kertjében, II. ker. Csalán út 29. szám alatt

A szobrot 1981. december 10-én helyezte el a kivitelező vállalat. Az ünnepségre 1981. december 11-én került sor. A szoboravatás mellett emlékünnepségekkel tisztelegtek a zeneszerző emléke előtt: Bartók-kiállítást szerveztek, valamint kórusdalokat hallhatott az ünneplő közönség.

A vendégeket Dr. Forgó István tanácselnök köszöntötte, avatóbeszédet Dr. Koncz János, az MSZMP Csongrád Megyei Bizottságának titkára mondott.

A szobor leleplezésére délután 3 órakor került sor. A meghívottak között volt a szobor alkotója, Varga Imre is, aki részt vett az ünnepségen.

A Bartók szobor azóta is a zeneiskola előtti teret díszíti, minden évben megemlékeznek a zeneszerzőről, s ifjak kórusai énekelnek körülötte.

Vizi Dávid Máté


Forrás
MNL CSML Makói Levéltára MVT VB Művelődésügyi Osztály iratai 23-39/1981

Makói História, 2006/4, 2-3 p.
Délmagyarország, 1981. december 12, 3 p.
MNL CSML Makói Levéltára Gyűjtemények

Képek forrása
makoiiskola.hu
wikipedia.hu
budapest-foto.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.