A makói kutatócédulák története

24 éve hunyt el Nagy Sándor makói levéltáros, akinek az intézmény sok hátrahagyott munkáját köszönheti. Rá emlékezünk.

1913. január 20-án született Makón, a szentlőrinci városrész szélén, a Szúnyog utcában. A városrész református szellemisége meghatározta egész életét, gondolkodásmódját. Hagymakertész, azután átmenetileg hagymakereskedő volt, majd a város egyik legnagyobb jácint- és tulipántermesztője lett.

Oltvai Ferenc megyei levéltár-igazgató 1960-ban Nagy Sándort a bezárt levéltárba állandó levéltári munkaerőnek nevezte ki.

Az 1950: XXIX. törvényerejű rendelet állami kezelésbe vonta a levéltárakat. A makói a szegedi állami levéltár kirendeltsége lett. 1960-ig így nem is volt személyzete a makói levéltárnak.

Nagy Sándor ritka szorgalommal és nagy teherbírással dolgozott. Munkássága során szinte a teljes levéltári anyagot rendezte. Jelentős munkái ma is nagyban segítik a levéltári kutatásokat: a föltárt iratokról kutatócédulákat készített. A kutatócédulákat az elmúlt években a makói levéltárban digitalizáltuk, ami tovább könnyíti mind a kutatók mind a dolgozók munkáját.

Tevékenysége idején készültek az első alapleltárak és raktári jegyzékek. Az 1966-os megyei fondjegyzék makói része is az Ő rendező munkáját dicséri. (a fond levéltári szakkifejezés, ami felső szintű, vegyes terjedelmű levéltári egységet jelent.  A levéltárakban őrzött iratokat meghatározott fondcsoportokba soroljuk. (fondfőcsoportok, fondcsoportok, fondalcsoportok).

Hasznos kutatásokat is folytatott levéltári munkái mellett: önálló kötetben a régi makói árvizekről és a makói Szociális Otthonról írt. Kéziratban fennmaradt családjuk története és népi emlékezés alapján megírt munkája. Forrásértékű a virághagyma-termesztésről készült összegzése. Kutatta a makói hagymakereskedelem, a címer, a kerékpár közlekedés, a fürdő múltját. Írásai a helyi lapban és a Múzeumi Baráti Kör Értesítőjében jelentek meg.

1975-ben vonult nyugállományba. Azt ezt követő években jácint- és tulipánhagyma termesztéssel foglalkozott. Később felhagyott a gazdálkodással és Szegedre költözött.

1994. május 18-án, 81 éves korában hunyt el. Hamvait a makói református temetőben helyezték örök nyugalomra.

Vizi Dávid Máté


Képek

  1. kép: Nagy Sándor idős korában.
  2. kép: Az egyik, Nagy Sándor keze által írt kutatócédula. Makó 1914 előtt megválasztott díszpolgárait gyűjtötte ki.
  3. kép: Nagy Sándor egykori dolgozóasztala a régi Városháza padlásterében. Napjainkban (még) a makói levéltár raktárhelyisége.

Forrás

Tóth Ferenc: Makói Cserepek 370 p.

Gilicze János szóbeli közlése alapján

Képek forrása

Tóth Ferenc

MNL CSML Makói Levéltára

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.