Sajtó

A posta munkája Makón

A Csongrád Megyei Hírlap 1979. január 18-i számában a makói posta munkájáról számolt be.

Az életszínvonal politika eredményességének egyik leghitelesebb és legbeszédesebb fokmérője a posta munkájának szaporodása. Mennyivel kapnak évről évre több pénzt postán az emberek és mennyivel adnak fel többet. Illetve, helyeznek postatakarékba – írta a lap.

Forgó István tanácselnök tartotta testületi ülésen arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a posta – bár dolgozóinak többsége igen fiatal – szintén súlyos munkaerőhiánnyal küzd.

Olykor szinte emberfeletti erőfeszítéseket igényel a gyorsan növekvő postai szolgáltatások megfelelő biztosítása.

A városi postahivatalok ajánlott küldemény-forgalma az utóbbi években jelentősen nőtt, a pénzforgalom dinamikusan fejlődött.

Az egyik legnagyobb problémát a rádió- és tv díjak beszedése jelentette. Az emberek többsége nappal ugyanis nem tartózkodott otthon. A pénzek átvétele olykor csak többszöri kísérlet után vált lehetővé. A nagyobb baj azonban az volt, hogy Makón igen gyakori volt a „notórius” nem fizető. Sok volt az „orv tv néző”, és az „orv rádióhallgató” is. A szabálysértőkkel szemben a postások néha már tehetetlenek voltak. Hatósági és társadalmi segítségeket kértek ez ügyben.

A hírlapszolgálat dolgozóira is nagy feladat hárult: 1979-re már több mint kétezer tényleges újság előfizető volt. Az újságkihordók postai kerékpárokért lobbiztak.

A telefonszolgálattal is gondok voltak: a város telefonközpontja ugyanis 50 éves volt már. Az eredetileg 600 vonalas félautomata központ 1979-re nagyon túltelített lett. Makón ekkor 700 új előfizető szeretett volna telefonhoz jutni. Erre azonban még az ötéves terv végén sem lehetett lehetőség.

A felvázolt gondok ellenére a Végrehajtóbizottság köszönetet mondott a posta dolgozóinak és kiemelte a szocializmus kiemelkedő munkamorálját.

Vizi Dávid Máté


Forrás

Csongrád Megyei Hírlap – 1979.01.18. 4 p.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.