Visszapillantó

A MarosKult 1 éve

365 nap.
84 bejegyzés.
14 szerző.
12 rovat.
3 szerkesztő.
1 kulturális blog.

Ez a MarosKult számokban. De honnan indultunk, és hogyan jutottunk el idáig?

 

Történet

2017 elején merült fel a gondolat, hogy a makói Szirbik Miklós Egyesület saját internetes fórumot hozzon létre; a kérdés már csak az volt, hogy milyen formában. Hosszas mérlegelés, több ötlet elvetése után a blog, vagyis az internetes napló mellett döntöttek az Egyesület akkori vezetőségi tagjai (Forgó Géza, Halász Tamás és Urbancsok Zsolt). Kezdetben maroskult.wordpress.com néven futott az oldal, melynek szerkesztésében a vezetőségi tagok mellett Apjok Vivien, az Egyesület tagja vett részt. A cél az volt, hogy a SZME alapelveiben foglaltakkal megegyezően politikamentesen, intézményektől függetlenül segítse a helytörténeti kutatásokat azok publikálásával egy olyan felületen, ami bárki számára, aki rendelkezik internetkapcsolattal, elérhető. A megcélzott stílus és műfaj az ismeretterjesztés, de az írások mögött minden esetben ellenőrizhető források, saját gyűjtések vagy máshol publikált, de újraközlésre méltó cikkek állnak.

A blog nevével a szerkesztők szerették volna jelezni a Makó iránti elkötelezettséget, valamint, hogy független, a kultúrát támogató és prezentáló oldalról van szó. Így született meg a MarosKult, hiszen a folyó szorosan összekötődik a várossal, mintegy attribútuma a Maros Makónak.

Az egy év során egyszer módosult a szerkesztői csapat; Urbancsok Zsolt és Halász Tamás kivonultak a blog szerkesztői közül, de csatlakozott a SZME tagja, időközben megválasztott alelnöke: Vizi Dávid Máté.

2018 februárjának végén a wordpress.com domaint elhagyva a blog maroskult.hu név alatt működik, és 2018. áprilisának elején új, gyorsabb felülettel, megújult design-nal jelentkezett.

Bejegyzések

A blogon 12 rovatba sorolva jelennek meg az írások, átlagosan 4-5 naponta. A legtöbb írást a Kutatgató rovat foglalja magában, amely jelzi, hogy az Egyesület tagjai – vagy éppen nem tagjai – végeznek laikus vagy professzionális kutatómunkát, és ezt szívesen tárják az olvasóközönség elé. Az Olvasó rovat a második „legnépszerűbb”, ennek célja a lokális irodalom népszerűsítése.

Szerzők

A MarosKult-ba eddig 14-en írtak cikket, és reméljük, hogy az írói kör hamarosan bővülni fog.

Célunk ugyanis nem csak az, hogy minél színesebb írásokat közöljünk Makó helytörténetéről, hanem az is, hogy mindazok, akiket érdekel a helytörténet valamely szelete, hobbikutatóként hosszú órákat töltenek a levéltárban, vagy csupán figyelik a környezetüket, és szeretnének megosztani valamit – merjék megmutatni magukat írásaik által, és merjék közzé tenni azokat az érdekes gondolatokat, adatokat, amelyekkel találkoznak, és lokális történelmünk részei.

Szerzőink a megalakulástól napjainkig (zárójelben a jegyzett cikkek számával): Apjok Vivien (2), Forgó Géza (13), Medgyesi Konstantin (2), Mendei Árpád (1), Nagy Gábor (3), Oláh Gyuláné Kerekes Amália (2), Siket István László  (4), Szabó Imre (1), Szabó István Antalné (1), Tamásy Aladár (1), Tóth Ferenc (3), Urbancsok Zsolt (10), Vizi Dávid Máté (19), Zeitler Ádám (4).

 

Köszönjük szerzőinknek, olvasóinknak az elmúlt egy évet – reméljük, a továbbiakban is követni fogják a MarosKultot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.