Kutatgató

Ifjúsági fürdőzés megszervezése 1918-ban

Az ifjúság rendszeres testedzése, a közegészségügy prevenciója régi időkig visszavezethető. Az őseink is már tudták, hogy a rendszeres mozgás nem csak a testnek, de a léleknek is elengedhetetlen. A sportolás megtanít önfegyelemre, becsületesen felkészít a győzelemre, vereségekre, ami egy egészséges felnőtt számára elengedhetetlen az életben való boldoguláshoz.

Az ifjúság testedzését elősegítő 135.039-1918. sz. Vkm. rendelet teljesítésére Gebe Mihály, a főgimnázium helyettes igazgatója címzett levelet a Tanácsnak.

Az ifjúság rendszeres testedzésének érdekében arról érdeklődött, hogy milyen módon és milyen áldozatok mellett szíves a marosi fürdőhelyet a tanulók kizárólagos használatára bocsátani a Tanács. Gebe Mihály arra is rátért levelében, hogy a jövőben egy uszoda létesítésével télen még korcsolyapályának is otthont adhat Makó.

A Tanács iratanyaga másik oldalán a válasz is megtalálható: a marosi strand fürdőt és fürdőépületeit állandó használatra át nem engedi a fiatalság számára, viszont a strand fürdő közelében alkalmas helyet találnak majd kijelölni, kizárólag az ifjúság számára…

Gebe Mihály (1869-1927) a makói főgimnáziumban 1898-tól 1923-ig tanárként tanított. Emellett 1913 szeptemberétől 1921 júniusáig a DMKE internátus igazgatója volt. Zilahon 1895-től 1897-ig tanított, ahol a nyolcadikos gimnazista Ady Endrét is tanította. Gebe Mihály különös lelkiismeretességgel törődött József Attilával. József Attila első szerelme Gebe Márta, Gebe Mihály lánya volt. Gebe Mihály szerény természetű, nagy tudású, készséges tanár volt.

Vizi Dávid Máté


Források
MNL CSML Makói Levéltára V.72.c. Makó Város Tanácsának iratai 17965/1918
Tóth Ferenc – József Attila makói évei 74.o.

Képek
MNL CSML Makói Levéltára
József Attila Múzeum, Makó
Tóth Ferenc – József Attila makói évei 74.o.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.