Egyházi ünnepek régi képeslapokon

Az album a makói Szirbik Miklós Egyesület három képeslapgyűjtő tagjának összefogásából az ünnepi képeslapok érdekes világába, és a hazai képeslapok történetébe enged bepillantást.

Évek óta nem adtam fel képeslapot, inkább sms-ben vagy e-mailben, esetleg közösségi oldalon köszöntöm ismerőseimet, barátaimat – vallotta meg Halász Tamás, az ünnepi képeslapokat bemutató új, makói kiadású album szerkesztője. Hozzátette, szerinte a mostani generáció az utolsó, akiknek a postai úton küldött üdvözlet még jelent valamit, az utánunk következők valószínűleg már muzeális emlékként tekintenek rá. Éppen ezért is lehet érdekes az a most megjelent könyv, amely jelentős részben a Makó anno című, helytörténeti értékeket, régi fotókat, képeslapokat bemutató sorozat mintájára, de attól függetlenül jelent meg. Halász Tamás, valamint Siket László és Szilágyi Imre ünnepi képeslapgyűjteményeinek legérdekesebb darabjai kerültek az igényesen szerkesztett, szép küllemű kötetbe, kiegészítve a szerencsi múzeum néhány darabjával, illetve a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium több, ötvenes-hatvanas évekből származó, eddig sehol nem publikált képeslap-tervével. A könyv szövegeit Bodor Mária, a Zempléni Múzeum munkatársa és Dr. Barna Gábor egyetemi tanár, szegedi néprajzkutató írta és a szegedi Royal Bind kiadó jóvoltából látott napvilágot. Halász, aki a helytörténetet szívügyének tekintő Szirbik Miklós Egyesületnek tagja és alelnöke, azt mondja, az amit az album bemutat, nem csak az ünnepek vallási tartama miatt lehet érdekes, hanem azért is, mert fontos kordokumentumokról van szó.

Időszakonként csoportosítva karácsonyi, újévi, húsvéti és pünkösdi képeslapokat csodálhat meg az oldalakon az olvasó, szám szerint nagyjából kétszáz darabot – a legrégebbi 1899-ből való, a legérdekesebbek pedig talán azok, amelyeket az első világháború idején, a frontról küldhettek haza a katonák.

Szabó Imre


 

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.