Kutatgató

A Református Polgári Fiúiskola

Az új, Gróf Bethlen István református polgári fiúiskola 1927-re készült el. Október 5-e volt a jeles nap, amikor az „öreg iskola” szomszédságában felavatták az új, máig a művelődésügyi szolgálatában álló 10 tantermes épületet. Ettől a naptól kezdve az öreg épületnek is nyugodalmasabb napjai voltak. Az „öreg épület” Református Bethlen Internátusként nyitotta meg kapuit. Ide olyan diákok kerültek, akik reálgimnáziumi, felsőkereskedelmi iskolai, polgári fiúiskolai és elemi iskolai növendékek voltak, és akiknek szülei vidéken éltek, és éppen ezért kellő felügyeletet nem kaptak. A Református Bethlen Internátus 1927 szeptemberében nyílt meg.

A diákotthon négyszeri étkezést biztosított minden nap, amely “tápdús” ételekkel a test egészséges fejlődését szolgálta. Az épület nagy udvara a mindennapi közös sétákra és tornagyakorlatokra nagyszerű volt. A vezető tanár dr. Ravasz Dezső okleveles középiskolai tanár volt.

A növendékek száma az első évben 17 volt: 6 felsőkereskedelmi iskolai, 4 reálgimnáziumi, 6 polgári fiúiskolai és 1 elemi iskolai tanuló nyert az internátusban elhelyezést.

Az épület ezt a funkcióját az 1931/1932. iskolaévben vesztette el, miután a diákotthont megszüntették. A továbbiakban az épület inkább egyházi és művelődési célokat szolgált.

Az iskola az első tanévben jelentős adományokat kapott. A makói születésű Galamb József, az amerikai Ford-T modell megalkotója 592 pengőt adományozott az iskolának.

További pénzadományokat adott még Szirbik Sándor, Buday Géza, Galamb Sándor, Doma Lajos, a Református Nőegylet, Pigall József, Vészi Dezső és Horváth Ferenc.

A „Csanád vármegyei Könyvtár” szerkesztősége pedig könyveket adományozott.

A tanári testület 1926/27-ben:

A tanár neve Szaktantárgyai
Szirbik Sándor /igazgató/ Vallás
Buday Géza /igazgató-helyettes/ Magyar, latin
Árva József Történelem, földrajz
Doma Lajos Rajz, kézimunka
Dr. Erdei János Magyar, történelem
Gebe Mihály Matematika
ifj. Nagy Károly Vallástan
Pigall József Vallástan
Dr. Ravasz Dezső Történelem, földrajz
Sebestyén Károly Ének és vallástan

Hitoktatók voltak még: Draskóczy Ede (evangélikus), Groholy Jenő (görög katolikus), Dr. Kecskeméti Ármin (izraelita), Scheffer Ferenc (római katolikus)

Draskóczy Ede és Dr. Kecskeméti Ármin

A református oktatás történetéről bővebben is olvashat a Szirbik Miklós Egyesület hamarosan megjelenő kiadványában!

Vizi Dávid Máté


Források

Szalma István: Iskola összevonás Makón (kéziratban), Makó 1959, 29-31

A Makói Áll. S. Református Gróf Bethlen István Polgári Fiúiskola Értesítője az 1926-27. isk. évről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.