Kutatgató

A makói Kossuth-szobor árnyéka

Előző blogbejegyzésemben bemutattam a Kossuth-szobor felállításának körülményeit, majd az ünnepélyes átadását. A Kossuth-kultusz, illetve a makói Kossuth-szobor felállításának voltak ellenzői. Legalábbis egyről biztosan tudunk…

Nagy felháborodást váltott ki gróf Károlyi György képviselő elutasítása a Kossuth-szobor felállításával kapcsolatosan. A meghívást elmondása szerint azért nem fogadta el,

mert szerinte „Kossuth nevét arra használják fel, hogy az országot félrevezessék, elbolondítsák, mivel az ámítások és hamis jelszavak korát éljük.”

A városi árvaszéki ülnök (Molnár Aladár) szerint a makói Kossuth-szobor felállítása példátlan volt a nyomasztó anyagi körülmények mellett. Makó osztály- és pártkülönbség nélkül tanúsított áldozatkészséget, amikor összefogással, pénzadományokkal segítették a szobor felállítását.

Molnár Aladár szerint „Kossuth halhatatlan, aki nem csak hazájának megváltója, hanem az egész emberiség büszkesége, dicsősége vala s kinek áldott emlékezete a jelennek nehéz megpróbáltatásai között, mint vezérlő égi fény, lebeg lelki szemeink előtt.”

Molnár Aladár mint városi képviselő az 1905. október 10-én tartott rendes közgyűlésen napirendre bocsátotta gróf Károlyi György megbotránkozást keltő megnyilvánulását. A képviselő-testület az indítványt végül levette a napirendről, mert az ügy mérlegelésére alkalmas anyagot nem talált.

Gróf Károlyi Györgynek egyébként nem ez volt az egyetlen olyan megnyilvánulása, amellyel a magyar függetlenség eszméjét megkérdőjelezte. Amikor királyi levél érkezett 1906-ban a képviselőház feloszlatásával kapcsolatban, a házelnök azt javasolta, hogy felbontatlanul küldjék vissza azt, amihez ünnepélyes felállással adják beleegyezésüket.

Csak egyetlen képviselő maradt ülve: gróf Károlyi György.

Vizi Dávid Máté


Forrás
MNL CSML ML Makó Város Tanácsának iratai 14273/1905.
Krúdy Gyula: Kossuth Fia

Kép
Makó Anno

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.