Nyári főszezon Makó szívében

A nyári főszezon kellős közepén az évről évre visszatérő szállóige legtöbbször a következő: „Bezzeg a régi időkben ilyen meleg nem volt”. Talán, ha nem is volt ennyire tartós meleg évtizedekkel ezelőtt, az emberek így is tömegesen jártak a makói fürdőbe, hogy kipihenjék fáradalmaikat szeretteikkel, hűsöljenek, vagy megegyenek egy lángost két tollasozás között.

Egy 1986. szeptemberi jelentés szerint a nyári főszezon a vártnál később érkezett meg, s a makói fürdőben mindössze 2 hónapig tartott (július, augusztus).

A marketing, vagy az akkori nyelvhasználat szerinti „propagandamunka” jelentősen segítette, hogy a fürdőt átutazó külföldi csoportok is meglátogassák – legfőképpen német, lengyel és csehszlovák vendégek pihentek meg a Maros-parti városban.

Az úgynevezett Tourinform idegenforgalmi információs szolgálatot 1981. július 1-én hozták létre Budapesten, amely eredményeként például a makói fürdőben jelentősen megnőtt a külföldi látogatók száma. Többnyelvű szórólapokat és táblákat helyeztek el több helyen is: Makón és környékén a két campingben, a Korona Szállóban és a Nagylaki Határátkelőhelyen helyezték el a nyári szórólapokat.

A turisták a fürdő strandrészlegét vették elsősorban igénybe, ahol kölcsönzőszolgáltatások segítették a fürdőzők hiányos strand- és sportfelszereléseinek pótlását.

A nagy látogatószám miatt a helyi ÁFÉSZ-büféellátást ki kellett egészíteni, ezért a fürdő magánkereskedőket engedett be, akik leginkább a palacsinta, a lángos, a kürtőskalács, a vattacukor és a zöldség-gyümölcs ellátást pótolták.

1986. június július, augusztus hónapokban 75164 vendég volt, amely 865.465 Ft árbevételt hozott. Az átlagos napi forgalom körülbelül 850 fő volt.

A Makói Fürdő rövid távú tervei között szerepelt, hogy az idegenforgalmat mindinkább a gyógyászat felé orientálják. Szerettek volna képeslapokat és Makó-térképeket is, amit a fürdő pénztáránál árusítanak.

Néhány adat még az 1986-os Makói Fürdőről:

Öltözők:
Kabinos öltöző: 40 kabin
Szekrényes öltöző: 240 szekrény (férfi, női)
Közös /vállfás/ öltöző: 1200 (női, férfi) 

Kezelések átlagos napi száma:
Masszírozás: 24 fő
Tangentor: 32 fő
Fizikoterápiás kezelések: 40 fő 

A fürdő medencéi:
Sport- és strandmedence
Termálmedence
P
ancsoló
Termálkád- és tisztasági fürdő

A fürdő dolgozói létszáma:
Összesen 26 fő

Vizi Dávid Máté


Forrás

  • MNL CSML Makói Levéltára IX. Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat Makói Üzemfőmérnökség iratai 37.004/1982
  • MNL CSML ML IX. Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat Makói Üzemfőmérnökség iratai 37.016/86
  • MNL CSML ML IX. Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat Makói Üzemfőmérnökség iratai 37.028-2/86

Kép forrása
Makó Anno

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.