Vén Emil kiállítása Makón – 1973

Vén Emil 1902. április 9-én Fiumében született. Édesapja magyar volt, édesanyja olasz. Egy Krúdy Gyuláról készült portréja olyan jól sikerült, hogy felvételi nélkül bekerült a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Rudnay Gyula volt mestere.

VenEmil06

Rudnay Gyulát és tanítványait Espersit János közbenjárására hívta meg Makó 1925-ben, nyári művésztelepre.

A telepet Vén Emil vezette, aki lefestette Espersit Jánost is. Ekkor ismerkedett meg Juhász Gyulával, de szintén városunkban találkozott József Attilával.

„Itt éreztem, hogy az a város, ahol József Attila élt, és ahová Juhász Gyula járt, támaszpontot jelentett művészi kibontakozásomhoz […] én ezt a várost nagyon szeretem, és mondhatom Budapest után második hazámnak” – emlékezett majd ötven év elteltével, 70 évesen a művész.

VenEmil08

Vén Emil 1926-ban részt vett egy szociáldemokrata megmozduláson, ezért kitiltották a fővárosból. Makóra jött, mert itt, Espersit Jánosnál talált menedéket. A kitiltás nem zavarta a helyieket – Hervay István alispán támogatásával első önálló kiállítását 1927 áprilisában itt tudja megrendezni. A száznál is több kép a Makói Gazdasági Egyesület dísztermében kapott otthont. A megnyitón Nikelszky Jenő polgármester ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe a képeket, annál is inkább, mert a festmények többsége makói vonatkozású volt.

A művész sokat el tudott adni, így a bevételből külföldi tanulmányútra – Olaszország, Franciaország, Spanyolország – utazott. A Budapestről kitiltott festőművésznek szintén az alispán segített az útlevél engedélyeztetésében. 1934-ben a helyi közönség a vármegyeház közgyűlési termében láthatta újra képeit: „Tavasz, fény, színek ragyogás, hangulatok gazdag orchestere ez a kiállítás” – fogalmazott a sajtó.

Kapcsolata évtizedekre megszakadt Makóval, de 70. születésnapja alkalmából 1973. november 11-én, a József Attila Könyvtárban rendeztek 39 alkotásából kiállítást.

A sajtó szerint „Vén Emil festőművészt fogadta Makó városa, nemcsak a vendégnek, az ismerősnek, hanem a jó barátnak kijáró szeretettel és tisztelettel.” Megérkezését követően a tanácsházán fogadás volt tiszteletére, ahol a kor szokásainak megfelelően a város és a párt vezetői, illetve közéleti személyiségek jelenlétében átadták a Makói József Attila Bizottság alapította József Attila plakettet.

VenEmil07

A kiállításon többen feltették a kérdést a művésznek: „Emlékezik-e rám Emilió?” Hiszen így szólították a makóiak. A már idős ismerősök sorban érkeztek, hogy találkozzanak a régen látott, de alkotásain keresztül jól ismert Vén Emillel.

Szalma István, a Makói József Attila Emlékbizottság elnöke a kiállítás meghívóján írásban, a megnyitón pedig szóban köszöntötte a művészt. „Egy gazdag életút 70. évfordulóján ért a szerencse és megtiszteltetés, hogy eddigi művein keresztül látott mestert személyesen is megismerhettem, alkotás közben, művei között köszönthettem.”

VenEmil11

Pogány Ö. Gábor művészettörténész szakmai  megnyitójában többek közt így fogalmazott: „A magyar festészet történetének egyik legtermékenyebb képviselője […] művészetének szellemisége növelte nagyra híveinek táborát, a piktúrájában kifejezésre jutó bizalom, derű, igazságérzet győzi meg baráti lelkületéről a közönséget. Vidámság, biztatás, lelkiség, szépség árad képeiből.”

Vén Emil számára Makó és az alföldi táj fontos volt. Egy 1935-ben megjelent cikkben ezt olvashatjuk: „a makói föld érintésétől megújul művészi ereje.”

Valóban, az alföldi élettel itt ismerkedett meg, a makói piacon vásárolt tulipános ládát egy életen féltő szeretettel őrizte. Tóth Ferenc – aki a festőművész 80. születésnapja alkalmából rendezett makói kiállítását szervezte – így értékeli: „Művészetében szülőföldjéről hozott magas hőfokú mediterrán szellemiség találkozik az Alföld kiegyensúlyozott nyugalmával, természetes egyszerűségével.” Ekkor, 1982-ben vehette át Vén Emil a Pro Urbe kitüntetést dr. Forgó István tanácselnöktől.

Forgó Géza


Források, irodalom
Tóth Ferenc: Makói képzőművészek – képzőművészek Makón. Makó, 2010.
Tóth Ferenc: Kiállítás nyílik Vén Emil munkáiból. Csongrád Megyei Hírlap 1973. november 10.
Vén Emil kamara kiállítása Makón. Csongrád Megyei Hírlap 1973. november 13.

Fényképek
Dr. Forgó Istvánné

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.