A makói képek csodája

A Halász Tamás által szerkesztett Makó anno… múltidéző fotók Makóról című kötet csodás, lenyűgöző és erőt adó. Azt gondolom, minden, a városban élő polgárnak nagyon-nagyon ajánlott, hogy ebbe a kötetbe belelapozzon; az elszármazott makóiaknak pedig egyenesen kötelező, hiszen így legalább lapozgatás közben ismét a szeretett városunkban lehetünk lélekben.

Aki kezébe veszi ezt az igényesen összeállított kiadványt, egy elképzelt sétára indulhat Makó történeti világába. Találkozhatunk a jól ismert közterekkel és rácsodálkozhatunk, hogy milyen szépek voltak a már sajnos nem létező egykori épületek.

Mámoros érzés, amikor a régi fotográfiák segítségével mélyülhetünk el ebbe a feneketlen múltba.

Csak úgy suhannak az évtizedek lapozgatás közben. Számos képen egy olyan Makóval találkozhatunk, amely várost valóban csak a történeti forrásokból ismerhetjük, és akad sok-sok olyan fotó, amely már a ma élő nemzedékek számára is konkrét valóság, már tudunk rá emlékezni, már kapcsolódási pont, közös élményanyag.

follow url Anno0100040001

enter Egy város, amely ekképpen, egy ilyen igényes fotóválogatás által képes feldolgozni, megélni a múltját, annak a településnek van jövője is.

Ha tudjuk és a fotók által látjuk, hogy mennyi, de mennyi minden fontos vagy éppen csak hétköznapi esemény történt a makói főtéren, az emblematikus Bérpalota előtt, akkor egyben ragaszkodunk ezekhez a terekhez, ezekhez a városi létet biztosító objektumokhoz, a történelmi múlt erejével bíró épületekhez. A múlt értékeihez való ragaszkodás pedig erőt ad, ezért is mondhatjuk, hogy ez a most megjelent kötet a lokálpatrióta érzések legszebb tárgyiasult formája, a kötetbe zárt, illesztett, préselt, nyomtatott makóikum.

Anno010003

source A kötet címlapján szereplő kép talán nem csak a lokálpatrióták és a fotográfiák szerelmesei számára lenyűgöző, hanem mindenkinek, akit képes meghatni a történelmi múlt. A huszadik század elejéről származó fotón fiatal és kevésbé ifjú makói férfiak álldogálnak büszkén egy mezőgazdasági gőzgép körül a régi városháza előtt. Vajon mi történhetett velük a későbbi évtizedekben? Ezek a kérdések ilyenkor mindig feltörnek az emberben. A férfiemberek néznek bele a kamerába, és egy pillanatra megáll velük a történelem. S Ők már mindörökké így maradnak meg a jövő számára.

Az a javaslatom, kedves makóiak, hogy amikor a volt városháza előtt sétáltok, gondolatban képzeljétek oda ezeket  a néhai makaiakat! Meg persze minden, a kötetben közölt fényképet tanulmányozzatok, memorizáljátok a látottakat, és mikor jártok-keltek Makón, jussanak eszetekbe ezek a régi makóiak!

Medgyesi Konstantin


Forrás
Halász Tamás: Makó anno… múltidéző fotók Makóról

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.