A makói képek csodája

A Halász Tamás által szerkesztett Makó anno… múltidéző fotók Makóról című kötet csodás, lenyűgöző és erőt adó. Azt gondolom, minden, a városban élő polgárnak nagyon-nagyon ajánlott, hogy ebbe a kötetbe belelapozzon; az elszármazott makóiaknak pedig egyenesen kötelező, hiszen így legalább lapozgatás közben ismét a szeretett városunkban lehetünk lélekben.

Aki kezébe veszi ezt az igényesen összeállított kiadványt, egy elképzelt sétára indulhat Makó történeti világába. Találkozhatunk a jól ismert közterekkel és rácsodálkozhatunk, hogy milyen szépek voltak a már sajnos nem létező egykori épületek.

Mámoros érzés, amikor a régi fotográfiák segítségével mélyülhetünk el ebbe a feneketlen múltba.

Csak úgy suhannak az évtizedek lapozgatás közben. Számos képen egy olyan Makóval találkozhatunk, amely várost valóban csak a történeti forrásokból ismerhetjük, és akad sok-sok olyan fotó, amely már a ma élő nemzedékek számára is konkrét valóság, már tudunk rá emlékezni, már kapcsolódási pont, közös élményanyag.

Anno0100040001

Egy város, amely ekképpen, egy ilyen igényes fotóválogatás által képes feldolgozni, megélni a múltját, annak a településnek van jövője is.

Ha tudjuk és a fotók által látjuk, hogy mennyi, de mennyi minden fontos vagy éppen csak hétköznapi esemény történt a makói főtéren, az emblematikus Bérpalota előtt, akkor egyben ragaszkodunk ezekhez a terekhez, ezekhez a városi létet biztosító objektumokhoz, a történelmi múlt erejével bíró épületekhez. A múlt értékeihez való ragaszkodás pedig erőt ad, ezért is mondhatjuk, hogy ez a most megjelent kötet a lokálpatrióta érzések legszebb tárgyiasult formája, a kötetbe zárt, illesztett, préselt, nyomtatott makóikum.

Anno010003

A kötet címlapján szereplő kép talán nem csak a lokálpatrióták és a fotográfiák szerelmesei számára lenyűgöző, hanem mindenkinek, akit képes meghatni a történelmi múlt. A huszadik század elejéről származó fotón fiatal és kevésbé ifjú makói férfiak álldogálnak büszkén egy mezőgazdasági gőzgép körül a régi városháza előtt. Vajon mi történhetett velük a későbbi évtizedekben? Ezek a kérdések ilyenkor mindig feltörnek az emberben. A férfiemberek néznek bele a kamerába, és egy pillanatra megáll velük a történelem. S Ők már mindörökké így maradnak meg a jövő számára.

Az a javaslatom, kedves makóiak, hogy amikor a volt városháza előtt sétáltok, gondolatban képzeljétek oda ezeket  a néhai makaiakat! Meg persze minden, a kötetben közölt fényképet tanulmányozzatok, memorizáljátok a látottakat, és mikor jártok-keltek Makón, jussanak eszetekbe ezek a régi makóiak!

Medgyesi Konstantin


Forrás
Halász Tamás: Makó anno… múltidéző fotók Makóról

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.