Keresgélő

Üldögélt-e valaha Juhász Gyula a róla elnevezett emlékfa alatt?

2017. május 22-én immár harmadik alkalommal rendezték meg a Magyar Természet Napját. Alapítói a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország voltak. A természet napja tehát egy civil kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelemre, hazai értékeinkre és arra, hogy óvjuk és védjük ritka természeti erőforrásainkat.

Makón egy védett fához különös legenda kötődik. 1970-ben Forgó István tanácselnök és Erdei Ferenc országgyűlési képviselő egyik megbeszélésén felmerült, hogy a Megyeház – akkor Felszabadulás – utcán álló hatalmas, kocsányos tölgyfához valami eseményt kellene kapcsolni. Erdei Tóth Ferenc múzeumigazgatónak címzett levelében így fogalmazott: a „legenda szerint ez olyan emlék, mint Arany János fái a Margitszigeten, állítólag Juhász Gyula üldögélt alatta.”

A város legöregebb fáját Bauecker Alajos, a szarvasi arborétum vezetője vizsgálta meg. Megállapította, hogy 1810 körül ültették. Koronája 25 méter átmérőjű, törzse 4,6 méter széles és 30–40 méter magas. A fát még abban az évben, 1970-ben védetté nyilvánították.

Tóth Ferenc – a rá jellemző alapossággal – megpróbált utánajárni a legendának, miszerint a költő 1913 és 1917 között előszeretettel üldögélt az öreg tölgy alatt, sőt ott még verseket is írt. Kutatása azonban ezt nem tudta igazolni. Ennek ellenére a tölgy a “Juhász Gyula emlékfa” nevet kapta, amelyet tábla hirdet a mai napig. A táblát a Hazafias Népfront és a városi tanács helyezte el 1970-ben.

Ha Juhász Gyula nem is üldögélt alatta, a fa körül a környék gyerekei játszottak. Az idősebbek még emlékezhetnek arra, hogy egy valódi ágyú is figyelte innen a forgalmat. Az árnyékában lévő padokon pedig megpihenhettek az arra járó makóiak.

Ma már az emléktábla szövege alig olvasható, a játszótér pedig szinte nyomtalanul eltűnt. Sem a fiatalok nem játszanak alatta, sem az idősebbek nem üldögélnek hűs árnyékában, idővel a padokat is elvitték az öreg fa alól.

Forgó Géza


Fotó
Forgó Géza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.