Fényképező

Az “Építész” fotósorozata Makóról a Fortepan oldalon

Magyarország egyik legnagyobb, folyamatosan bővülő fotóadatbázisáról, az interneten szabadon elérhető Fortepan oldalról korábban már írtunk blogunkban.

A legtöbb makói vonatkozású képet egy “Építész” nicknevű felhasználó töltötte fel. A fotók témája elsősorban a város épített öröksége.

Egy általa közzétett, öt képből álló sorozatban a református templom tornyából készült fotókat láthatunk 1951-ből.

F23411_2

Az első fotó bal alsó részén a református lelkészi hivatal masszív épülettömbje látható. A reggeli napfényben jól látszik a szimmetrikus épület középső, enyhén kiemelkedő része (középrizalit). Középen a Mikes Kelemen utca házait, a jobb felső sarokban pedig a Szegedi utcai lakóházak tetősorát láthatjuk. A Mikes Kelemen utca közepén végigfutó út keskeny és meglepően szabálytalan.

F23410_3

A második képen a fotós a római katolikus templom tornyára fókuszált. A bal alsó sarokban a Mikes Kelemen utca eleje, a Kálvin tér utolsó házai láthatóak. A látószög elárulja, hogy a fénykép készítőjének egyértelmű szándéka egy olyan panorámakép készítése volt, ahol a toronyból 360 fokban körbefordulva a város látképét örökíti meg. A képen a régi katolikus városrész (Buják) látható. Kivehető az egykori polgári (akkor Farkas Imre) iskola épülete és a templom mögött, a Szent István téren álló (ma már kivágott) jegenyesor.

F23412_1

A harmadik fotón a Kálvin utca eleje, a Szegedi utca egy része és északnyugati irányban a Szent János tér látható. A horizonthoz közel az egykori pénzügyigazgatósági és rendőrségi palota épületei. A kép közepén a Bartók iskola hátsó frontját, a Kálvin utca jobb oldalán pedig azóta lebontott, jellegzetes gazdaházakat láthatunk. Érdekes a Szent János térre pillantani, ahol a fák lombjai közül kiemelkedett az akkor még meglévő Keresztelő Szt. János kápolna tornya. A mai Bartók iskolát és a zeneiskola udvarát fal választotta el egymástól.

A Fortepan oldalról a negyedik kép hiányzik. Ezen a főtérnek, a városházának és a Hunyadi utcának kellett látszódnia. A fotós szisztematikusan végezte a munkáját, szinte biztos, hogy a kép elkészült, viszont az adatbázisba már nem került be. Valószínűleg elkallódhatott, vagy – mivel a legszebb és legjellegzetesebb részét mutatta a városnak – kiemelhették a többi közül.

F23409_4

A panorámakép ötödik darabja Makó délkeleti részét mutatja, a háttérben az ártéri erdőkkel és a Maros töltéssel. Az előtérben a református “Öregiskola” teteje, és ha jobban megfigyeljük, akkor különleges, aprócska, de karcsú tornya is látható. Mellette az egykori református iskolához tartozó – akkor már államosított – tanítói lakások.

A sorozat hatodik darabja sincs meg, ezen a város délnyugati része, a Hold és Liget utcák környéke volt – valószínűleg – látható.

Az “Építész” által feltöltött anyag egy érdekes képpel zárul. Ugyanis nem csak a várost, hanem a társaságában lévő fiatal hölgyet is lencsevégre kapta.

F23401_5

Az “Építész” anyagát áttekintve valószínűsíthető, hogy a hiányosan ránk maradt panorámakép elkészítése után (vagy előtt?) Makó jellegzetes épületeit is végigfotózta. Galériánkban ezekből a képekből válogattunk.

Végül: köszönet az ismeretlen fotósnak és az “Építésznek”. Egyrészt azért, mert ezek a képek elkészültek, másrészt, mert ezeket megosztva bepillanthatunk az 1950-es évek elejének makói mindennapjaiba.

Most már csak azt kellene megtudnunk, hogy ki volt az egykori fotós, és kit tisztelhetünk az “Építész” név alatt. Jó lenne, ha a képek készítőjének személyéről, a sorozat elkészítésének okáról és a fotók sorsáról valamit megtudhatnánk! Kérjük az “Építészt”, ha olvassa ezt az írást, jelentkezzen!

Addig is nézegessük élvezettel a több mint 60 éve készült felvételeket!

Urbancsok Zsolt


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.