Tudósító,  Visszapillantó

Szirbik Miklós emlékezete

Szirbik Miklós (1781-1853) református lelkész, a város első helytörténet-írójának neve jól cseng Makón. Már az 1920-as és 1930-as években is tisztelettel emlegették. Első, mindmáig legteljesebb életrajzát dr. Eperjessy Kálmán írta meg. Kiadták két alkalommal is művét A Makó várossának közönséges és az abban lévő reformata eklésianak különös leírásá-t, emléktáblákat avattak tiszteletére, társaság és egyesület viselte és viseli nevét.

Emlékezete élénken élt, de sírja megkopott az évtizedek alatt.

A Szirbik Miklós Egyesület tagsága ezért gondolta, hogy ideje méltó síremléket kell állítani a névadónak. Összefogva a Makó Belvárosi Református Egyházzal, sikerült megvalósítani a tervet. Kondrát Zoltán református lelkész úr szervező munkáját, a református gyülekezet és az egyesület tagjainak közös erőfeszítését 2016. április 2-án koronázta siker. Ünnepi istentiszteletet követően a gyülekezeti teremben elhangzott Forgó Géza megemlékezése Szirbik Miklósról, majd a református temetőben az egybegyűltek Kondrát Zoltán lelkész szavait követően és megkoszorúzták az új síremléket.

A helytörténelemmel foglalkozó egyesület tagjai megfogadták, hogy minden évben, névadójuk születésnapján elhelyeznek néhány szál virágot a sírnál.

2017-ben is így volt, közel harmincan jöttek el és rótták le tiszteletüket Szirbik Miklós előtt. Így tett Farkas Éva Erzsébet is, a város polgármestere, valamint az egyesület és a honismeret kör tagjai – Pál Lászlóné vezetésével – voltak jelen a megemlékezésen.

Forgó Géza


Galériánk a 2017-es megemlékezésről:

 


Fotók: Szirbik Miklós Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.