Tudósító

Börcsök Attilát Makó Város Emlékérmével tüntették ki

Börcsök Attila néprajzi gyűjtő, a József Attila Múzeum gyűjteménykezelője harminc éve gyűjti Makó és az egykori Csanád vármegyei falvak néprajzának, népművészetének, paraszti gazdálkodásának tárgyi emlékeit. Makó Város Önkormányzata a közművelődésben való tevékenységéért Makó Város Közművelődéséért Emlékéremmel tüntette ki, melyet 2017. május 5-én vehetett át.

Börcsök Attila a folyamatos gyűjtést szabadidejében végezte, az anyagi forrásokat a műtárgy-gyarapításhoz saját finanszírozásból teremtette meg. Az intenzív gyűjtésnek köszönhetően rendkívül gazdag tárgyi anyag gyűlt össze.

“Már igen korán megfogalmazódott bennem az, hogy ebből egy magánmúzeumot szeretnék létrehozni, és mindenképpen nyilvánosságra szerettem volna hozni az anyagot.”*

A kulturális tárcától 2000-ben ideiglenes, majd a műtárgyak leltározása után, 2002-ben végleges működési engedélyt kapott.

2007-től kezdődően intenzív kiállítási időszak következett Börcsök Attila életében. 2007. november 22-én Mezőberényben rendezett kiállítást A karácsonyi ünnepkör Makón és környékén címmel. 2011-ben a Móra Ferenc Múzeumban láthatta a közönség önálló kiállítását, melyet közel 12 ezren tekintettek meg. 2012-ben 25 éves volt a gyűjtemény, ekkor a makói József Attila Múzeumban volt látható a kollekcióból válogatott tárlat.

2014-ben a gyűjtő néprajzi tárgyakból álló magángyűjteményét Makó Város Önkormányzatának ajándékozta.

Makó városa és a József Attila Múzeum használatba adási szerződést kötött egymással 2014. szeptember 29-én. A kollekció 8764 leltározott néprajzi műtárggyal a múzeumhoz került, és megkapta a Börcsök Attila Néprajzi Különgyűjtemény elnevezést. A gyűjtő ebben az évben kezdett el gyűjteménykezelőként dolgozni az intézményben.

2015 májusában a József Attila Múzeum Hagymás-házának két összefüggő termében egy állandó kiállítást adtak át a múzeum és a különgyűjtemény műtárgyaiból. Először ekkor egyesült a két gyűjtemény.

2015 novemberében a Pásztor nemzedékek** című, az Alsó-Tisza menti pásztorkultúrát bemutató kiállítás anyagában is szerepelt mindkét gyűjtemény. 2017. február 16-án a szentesi Koszta József Múzeummal közösen újra megrendeztük a Pásztor nemzedékek című kiállítást a József Attila Múzeum, a Börcsök Attila Néprajzi Különgyűjtemény és a Koszta József Múzeum összeillő anyagából.

2017. március 31-én, SZÁMADÁS címmel kiállítást nyitottunk meg a József Attila Múzeumban. A tárlat a múzeum 67 éves fennállása alatt a néprajzi gyűjteményben dolgozó szakemberek munkáját és gyűjtéseit mutatja be. A kiállítás katalógusában és magában a tárlatban is egyesítettük a két gyűjteményt, melyek szervesen kiegészítik egymást.

A Börcsök Attila Néprajzi Különgyűjtemény gyarapodása folyamatos, a 2016-os év leltározott műtárgyállománya 8918 darabból állt. A József Attila Múzeum néprajzi gyűjteményének leltározott műtárgyállománya 17340 darab, így a két gyűjtemény összesen 26258 leltározott műtárgyat tartalmaz, ezzel a megye legnagyobb néprajzi gyűjteménye, és országos szinten is élen jár a múzeumok néprajzi gyűjteményei között.

Gratulálunk Börcsök Attila kollégánknak!

Nagy Gábor


Galériánkban az díjátadó-ünnepség, illetve a díj képei mellett néhány műtárgyat is láthatnak a kitüntetett gyűjteményéből.


Fotók
József Attila Múzeum (Nagy Gábor, Halmágyi Pál, Dömötör Mihály)

Források
* Nagy Gábor interjúja Börcsök Attilával, Makói História 2016

Megjegyzések
** A kiállítás címe a kurátorok és az intézmény által ebben a különírt formában íródott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.