Tudósító

“Kit érdekel Tömörkény? Ki olvas Tömörkényt?”

A Tömörkény István örökében című emlékülésről.

A Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatójára, az intézmény fundamentumát felépítő Tömörkény Istvánra emlékeztek az író, újságíró, néprajzkutató – egyben (a néprajztudomány iránt érdeklődőknek) adatközlő – halálának századik évfordulóján.
Az emlékülés 2017. április 24-én 9 óra 30 perckor kezdődött a szegedi intézményben.

Bárkányi Ildikó néprajzkutató, a Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese, miután köszöntötte az előadókat és a megjelenteket, felhívta a figyelmet a 2016 decemberében bemutatott Tömörkényre emlékező szépirodalmi kötetre, Az üzenet a másvilágra címmel megjelent könyvre, amelyben Bene Zoltán szerkesztésében szegedi és nem szegedi írók, költők kapcsolták össze Tömörkény világát a jelenkorral.

Az első előadó Apró Ferenc szegedi ügyvéd, művelődéstörténész volt, aki Tömörkény alkotói módszereiről, fiatalkori társasági életéről osztott meg részletes és unikális információkat az emlékülés résztvevőivel. Az előadó másnap mutatta be az ötven számozott és dedikált példányban megjelenő, „a Pistáról” szóló tanulmánykötetét.

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész a Tömörkény – ma. Az irodalomtörténeti hely alakulása című előadásában a Tömörkénnyel kapcsolatos irodalmi kutatás helyzetéről, lehetőségeiről, kötelességeiről beszélt.

Az előadó szerint egy író életműve akkor él, ha azt olvassák.

Nagy Ádám nyugalmazott muzeológus, numizmatikus a Tömörkény-életműben megjelenő különböző fizetőeszközök időbeli együttéléséről, átszámíthatóságáról, értékéről tartott előadást.

Tóth István, a Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológusa Tömörkény gyűjteménygyarapító munkásságát ismertette, előadásában bemutatva a legfontosabb irányvonulatokat Tömörkény István gyűjtőköri munkájában.

Forgó Géza, a József Attila Múzeum történész-muzeológusa Tömörkény gyermekkorából idézte fel a Makón töltött esztendőket, és a fiatalkori évek hatását az író irodalmi tevékenységében.

A megemlékezést Juhász Antal nyugalmazott egyetemi tanár, néprajzkutató-muzeológus gondolatai zárták.

A professzor kiemelte Tömörkény életművének forrásértékét a néprajzi kutatásokban. Véleménye szerint a Szegeddel és az azt körülölelő tanyavilággal kapcsolatos kutatások számára Tömörkény novellái mindig is alapművek lesznek.

Az emlékülés résztvevői a belvárosi temetőben 14 óra 30 perckor Tömörkény István sírjánál koszorúzással tisztelegtek a híres író és muzeológus előtt. A  közös koszorút Szeged Város, a Móra Ferenc Múzeum és a Somogyi-könyvtár együtt helyezte el, valamint a Tömörkény gimnázium is koszorúzott, majd Hadzsy János színész előadásában hallhattuk Juhász Gyula Tömörkény utcáján című versét.

Nagy Gábor


Képek a konferenciáról.
(Fotók: Nagy Gábor)

 

Ajánlott link
Magyar Interaktív Televízió: 100 éve halt meg Tömörkény István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.