Fényképező

FORTEPAN – Makó?

A Szepesi Ákos és Tamási Miklós által indított kis online fotógyűjtemény mára 40-50 ezres komoly archívummá bővült. Aki még nem tallózta a FORTEPAN-t és érdekli a 20. század története, vagy csak szeret régi képeket nézegetni, annak jó szívvel ajánljuk.

A keresőbe írva 64 makói képet találtam, igazi kincseket a „boldog békeidőktől” a késő Kádár-kor számomra ismerős életképeiig. A fotók nézegetése közben teljesen magával ragadott a régi Makó hangulata.

Egy képhez azonban újra és újra visszatértem, mivel valami nem hagyott nyugodni.

A kereső által kiadott 23.439-es számú fotó a leírás szerint Makón készült 1951-ben. A fotót életképnek, egyfajta zsánerképnek szánta készítője. Egy romos épület udvarán, fémhulladékhalmok előtt két szerelő egy Mercedes típusú (jobb napokat megélt) teherautót javít. Az egyiknél kurbli (?), a másik éppen befejez egy kerékcserét. Pontosabban imitálja a munkát, hiszen beállított képet készített az ismeretlen fotós. A munkások arcát nem látjuk, a lényeg, hogy a fiúk dolgoznak. Mellettük – valószínűleg – a telep vezetője pózol kissé sután, fehér ingben és zakóban. Valaki a lódenkabátját a teherautó platójára dobta.

Számomra több dolgot is jelent ez a kép, amely a Rákosi-korszak jellemző látleletét adja.

Egyrészt látható a lelkes (vagy annak tűnő), a létező szocializmust építő dolgozók és a lepusztult környezet, valamint a végletekig (és azon is túl) használt teherautó ellentéte. Másrészt a kép sivársága ellenére mégis érezni a „Fényes szelek” nemzedékének őszinte lelkesedését, hogy a romokon valami újat, valami jobbat és emberibbet építenek. Nem rajtuk múlt, hogy másképp történt.

A „békeharcban” (már a szó is abszurd) az iparnak nyersanyagra volt szüksége. Gyűjtöttek papírt, fémet („ezzel is a békét véded”), rongyot, sőt kutyaszőrt (!) is, hiszen a hiánygazdaságnak minderre égető szüksége volt. Levéltárosként szörnyű leírnom, hogy ekkor Makó város lezárt (gazdátlan) levéltárából több mint 8500 kg iratot szállítottak el, és hasznosítottak újra. Pótolhatatlan vesztesége ez a városnak.

Végül egy kérdés: tényleg Makón készült a felvétel?

Valószínűleg nem. Egyrészt nem ismerünk olyan létező vagy lebontott épületet, amelynek az udvara hasonlítana a képen láthatóra. Másrészt a teherautón lévő „Veszprémmegyei MÉH” felirat is azt sugallja, hogy a fotó nem Makón készült, bár itt is készülhetett volna.

Urbancsok Zsolt


Forrás
www.fortepan.hu

Ajánlott oldalak
FORTEPAN
Hír az online archívumról (MNL)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.