Olvasó

Egyházi ünnepek régi képeslapokon

A Szirbik Miklós Egyesület legújabb kiadványa Dr. Barna Gábor néprajztudós és Halász Tamás szerkesztésében

Ünnepeinken köszönteni szoktuk egymást: áldott, kegyelmekben gazdag vagy kellemes ünnepeket, hosszú életet és jó egészséget kívánunk. Így van ez a legnagyobb egyházi ünnepeinken: karácsonykor, húsvétkor és pünkösdkor is, amelyek csaknem két évezred óta tagolják az esztendőt és tájékozódási pontot jelentettek az embereknek, itt, Európában. Napjukhoz népszokások fűződtek és fűződhetnek máig: betlehemezés, locsolás, királynéjárás.

De mit tudunk az ünnepi alkalmak történeti, vallási, kultúrtörténeti hátteréről, amelyek minden szokásnak az alapját és tartalmát adják? S mit tudunk az ünneplésről? Legtöbbször keveset vagy semmit.

 

Az Egyházi ünnepek régi képeslapokon című könyv célja, hogy megmutassa, mi az ünnep és az ünneplés, milyen vallási tartalommal bír, és hogyan alakul át napjainkra a közelmúlt ünneplési gyakorlata, közösségi és családi hagyományvilága.

Ezen belül kitér az ünnepi köszöntők megnyilvánulási formáira, a bő évszázadon keresztül uralkodó ünnepi képeslapküldés gyakorlatára. Mindezt vallási, néprajzi átfogó szemléletével és az ünnepi képeslapok gazdag példatárának felvonultatásával teszi.

A könyv érdekes és hasznos lehet időseknek, fiataloknak, hívőknek és nem-hívőknek, egyaránt, hiszen a képeslapokon keresztül egy mindenki által ismert világ – az ünnepek világának rejtett szimbólumaiba, hagyományrendszerébe kalauzolja az olvasót.

Az album A/4-es formátumú kiadvány, melyben közel háromszáz képeslap (melyek birtokosai egyesületünk három tagja: Halász Tamás, Siket László és Szilágyi Imre; valamint a Zempléni Múzeum gyűjteménye) az 1900-as évek elejétől illusztrálja ünnepeink világát, melyeket Dr. Barna Gábor egyetemi tanár mutat be.

Ajánljuk elolvasásra, a kötet ezen az oldalon rendelhető meg.


Szöveg, kép és a borítókép forrása
A Szirbik Miklós Egyesület honlapja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.