Visszapillantó

A Szirbik Miklós Egyesület 2 éve

A makói Szirbik Miklós Egyesület 2015. július 6-án tartotta alakuló közgyűlését. Az egyesület tiszteletbeli elnöke dr. Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, elnöke Forgó Géza, alelnökei Halász Tamás és Zeitler Ádám, helyette 2017-től Urbancsok Zsolt főlevéltáros. Titkára Lengyel István, aki a pénzügyeket felügyeli kellő szigorral. Az egyesület a tagdíjakból és pályázati támogatásokból (pl. Makó város önkormányzata) valósítja meg feladatait.

Az egyesület célja a város első történetírójának, Szirbik Miklós emlékének az ápolása, amelyet a helyismereti, helytörténeti kutatás támogatásával és a helytörténet, honismeret népszerűsítésével lát el.

Rendezvényei is e feladatok köré szerveződnek. Alakulása óta 30 programot szervezett az elnökség a tagság aktív részvételével és a helyi média figyelmét is felkeltve. A programokra a tagságon kívül minden érdeklődőt szeretettel vártunk és várunk a jövőben is.  Voltak már tudományos előadások, évfordulós megemlékezések (Apjok Vivien, Vukov Anikó, Medgyesi Konstantin, dr. Barna Gábor, Bíró-Balogh Tamás), kirándulások (Návay Lajos Emléktúra, Zenta-Aracs) és az Urbancsok Zsolt alelnök által vezetett kerékpáros túra (Makó-Jángor) csakúgy, mint Klebelsberg Kunó emlékének ápolása, akinek több iskolát is köszönhet Makó városa. Ennek fontosságára elhunyt tagunk, Mendei Árpád hívta fel a figyelmet. Az egyesület várostörténeti sétákat is szervez, ahol Forgó Géza, Gilicze János, Marosvári Attila, Zeitler Ádám, Urbancsok Zsolt rövid előadásaiból ismerhetők meg az 1848-as és az 1956-os forradalom makói emlékhelyei. Ezeken részt vett a Szikszai György Általános Iskola is, de volt már közös megmozdulás a Juhász Gyula Református Gimnáziummal is. Az elnökség rendszeresen jelen van a március 15-ei és az október 23-ai koszorúzáson.

A Szirbik Miklós Egyesületnek megalakulásakor egyik legfontosabb törekvése volt, hogy állítsa helyre névadója sírját a belvárosi református temetőben. A megvalósításban a Belvárosi Református Egyház, az egyesület tagjai, és kívülálló adakozók vettek részt. 2016. április 3-án, méltó módon újult meg a prédikátor-helytörténetíró sírja. A síremléket Kondrát Zoltán lelkész úr köszöntőjét követően Forgó Géza, az egyesület elnöke avatta. Szintén ő leplezte le Nadobán László Szikszai Györgyöt ábrázoló mellszobrát még 2015 őszén.

Az egyesület 14 civil szervezettel kötött együttműködési megállapodást, amelyek Csongrád és Békés megyében, valamit Szerbiában és Romániában működnek.

Az egyesület kiemelt feladata helytörténeti ismeretterjesztés és kiadványok megjelentetése. Ennek egyik felülete a Makói Kincsestár sorozat, amely nevében utal a város gazdag múltjára és arra is, hogy nem csak politikatörténeti eseményekre kívánja felhívni a figyelmet.

A technikai paraméterek kialakítását és betartását Halász Tamás alelnök felügyeli. Az első füzet Zeitler Ádám Tanulmányok Makó 1945 utáni történelméből címmel a kuláksorsot, a Zeitler-malom és a Járási Sport és Testnevelési Bizottság történetét dolgozta fel. A második füzet Forgó Géza – Halász Tamás A makói Börcsök-fotó 75 éve címmel egy fényképész család sorsát mutatja be. További két kiadvány kutatásai folyamatban vannak. Megjelenésük ősszel várható.

A MakóAnnóGuide címmel a GooglePlay áruházból ingyenesen letölthető applikáció már elsősorban a fiatalságnak szól. Célja, hogy a város neves személyeit és épületeit ismertesse meg használójával. Zeitler Ádám ötletgazda, Forgó Géza és Pál Richárd érdeme a kivitelezés.

Az egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt rendezvényeire.

A szirbikegyesulet.hu oldalon pedig a Ki minek mestere menüben azokat a helyi polgárokat lehet megismerni, akik festenek, rajzolnak, vagy egyéb kézműves tevékenységgel tűnnek ki.

Legújabban pedig a maroskult.wordpress.com bloggal (internetes napló) jelentkezett az egyesület, amelynek főszerkesztője Apjok Vivien.

Forgó Géza


Borítókép forrása
http://makoanno.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.