Tudósító

Kerékpártúra Jángorba

Már többször elhalasztottuk, de az idő most kegyes volt hozzánk – a Szirbik Miklós Egyesület első kerékpáros kirándulásán, szombaton Makó zsidó temetőit jártuk végig. A több mint tíz kilométeres túra az első volt a makói temetőket bejáró kirándulások közül.

Kevesen tudják, hogy Makónak négy zsidó temetője van.

Az elsőbe, amely a Kossuth és a Sírkert utca sarkán található, az 1740-es évek végétől 1810-ig temetkeztek a közösség alapító tagjai. Ez az Alföld legősibb zsidó temetője, több mint száz mészkőből készült síremlékkel. Itt temették el a mártír Herzl Dávid Naftalit, akinek a sírja ma az elszármazott zsidók egyik zarándokhelye. Mivel a temető betelt, 1810-től a Hársfa utcai három hektáros temetőt használta a közösség. Itt nyugszik a tudós Hersl Rabenstein, valamint Baruch Simon Pulitzer, Pulitzer József dédapja is. Sajnos a temetőt kifosztották, sírköveit elhordták, így a sírokat azonosítani ma már lehetetlen. 1856-ban a magas belvíz és a város közelsége miatt a zsidó közösség új temetőt nyitott a Makó határától három kilométerre, Jángorban. Itt nyugszik többek között Ullmann Salamon és Fischer Antal Enoch rabbi, a fiatalon elhunyt költő, Makai Emil és Homonnai Nándor fényképész is. Megcsodáltuk az ősi sírokat, a rajtuk lévő speciális szimbólumokat, a kohaniták sírjait, a genizát, ahová az elhasználódott Tóratekercseket és könyveket temették el. A régi és egyszerű síremlékek mellett a századelő meghatározó zsidó családjainak (Dózsa, Iritz) monumentális sírboltjait is megnéztük. 1876-ban az addig egységes zsidó közösség két részre vált. A szakadás után a neológok a jángori „régi” temetőben, az ortodoxok pedig a közvetlenül mellette körbekerített területen temetkeztek. Ezért 1876-tól nem egy, hanem két zsidó temető működik Jángorban. Az ortodox részen már messziről látható az 1944-ben brutálisan megvert és a bántalmazások következtében elhunyt Vorhand Mózes sírhelye fölé emelt épület (ohel).

A csodarabbiként tisztelt Vorhand Mózes sírhelyét a zsidó zarándokok gyakran keresik fel. Imakönyvek, gyertyák és kis „úszó-mécsesek” tanúskodnak arról, hogy a sírhelyet a zarándokok rendszeresen látogatják.

A rabbi és felesége sírja fölött hatalmas acélláda, melybe a zarándokokhoz hasonlóan mi is bedobtuk a kis cetlire írott kívánságainkat, remélve, hogy a csodarabbi teljesíti azokat.

Urbancsok Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.