Egy emlékmű “kálváriája”

A Makói Zsidó Emlékművet 2014 szeptemberében, a vészkorszak 70. évfordulójára állíttatta a Kecskeméti Ármin Egyesület. Az emlékmű Karsai Ildikó grafikusművész tervei szerint készült el, az alkotás hatalmas üvegfelületeivel a maga nemében hazánkban egyedülálló alkotás. Frontális oldalán az 1914-ben épített és 1965-ben lerombolt neológ zsinagóga rajza látható.

Az üvegtesten belül márványköveket helyeztek el, amelyek egymáshoz kapcsolódása a mára megszűnt zsidó közösséget, halomszerűsége a brutális pusztítást is jelképezi. Emellett a kő, a kavics a zsidó folklórban a halottakra emlékezés egyik szimbóluma.

A kivitelezést Bánvölgyi László és Bodó Jenő szegedi képzőművészek, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanárai végezték. Karsai Ildikó remek tervének megvalósításakor azonban több hibát vétettek, így az emlékművet először a belső párásodás miatt kellett megbontani, az üvegtest átszellőzését utólag oldották meg.

Ezután a frontális üveglemezről kezdett leválni a motívumot hordozó speciális fólia. Mivel ez a megoldás nem vált be, a harmadik javításkor a motívumot közvetlenül az üveglemezre nyomtatták. Miután az orosházi üveggyár szakemberei behelyezték az üveget, kiderült, hogy a belső felületre printelt kép alig látszik. A város és az egyesület ezért ismét arra kérte a művészeket, hogy javítsák ki a hibát.

2017. április 7-én negyedik alkalommal bontották meg az emlékművet az Orosglas munkatársai. A problémára – úgy tűnik – végre megfelelő megoldást találtak a szakemberek. A frontális üveglapra, amely egyébként 110 kg-ot nyom, a festéket speciális eljárással égették rá, ami a zománchoz hasonlóan rendkívül ellenálló réteget képez. Ezt az eljárást ekkora üvegfelületen csak egy németországi üzemben tudták elvégeztetni.
A korábbi üveglapot az egyesület kérésére a József Attila Múzeumban helyezték el.

Az emlékmű környezetének rendezéséről a Kecskeméti Ármin Egyesület Török Péter Ybl-díjas tájépítésszel már korábban készíttetett egy tervet, amelyet a város a könyvtár környezetének rehabilitációjához kapcsolódóan valósít meg.

Reméljük, hogy legkésőbb 2018-ra a különleges alkotás és környezete alkalmas lesz arra, hogy Makó egykori zsidó közösségeinek méltó emléket állítson.

Urbancsok Zsolt

Galériánkban az emlékmű javításának fázisait mutatjuk be.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.